Big and Tiny Silverlake

Santa Monica / United States / 2019

26
26 Love 871 Visits Published

Out of the need for a cool spot for both kids and adults to enjoy. A place where families can grow in every aspect of their lives. This is how the idea of Big and Tiny was born. Big and Tiny opened the first space in Santa Monica. This project is the second local of the brand and it is situated in Silverlake (California)


The Project covers a surface of 467m2 (5027 sq ft) with a max height of 6.50m (22 ft) and it is characterised by a visible roof structure of wooden trusses that cover the entire factory building and exempt the interior space of having structure. Besides the trusses, the building has a few closed volumes in different heights that contain maintenance functions as well as the actual bathrooms, kitchen and meeting rooms.

The project is created under two different rules; the first one was to generate two different spaces acoustically isolated one from each other. This spaces are for the adult and the children public; the second one was to create in both spaces, open squares. We did it compressing the private uses in volumes that are ordered around this squares.

We built a wall that splits up the building into two parts. This wall contains the acoustic isolation and is covered by mirrors in order to generate more amplitude in both spaces.
Once this division is generated, we generated a constructive module that is repeated in the form of bands that runs those places. Through its expansion and compression, we covered the entire perimeter present in the premises. This spatial tension creates interior spaces that respond to the requested program, moreover at the same time, it creates the facade of the square that will be the main space for children or the space to develop various activities in the case of students.
These bands materialize in different materials according to their use or function and even become lattices when we are interested in having a visual communication between spaces.

Regarding materials we can shout out five: Wood, mirror, cork, felt and cardboard. The
wood as structural elements and in the majority of the furniture generates quality and it
relates to the originals volumes; the mirror in the central wall amplifies the children and
adult spaces; the cork and felt are used as an exterior skin in cubes and baseboards;
lastly, the cork is used in the counter and in the exhibition shelves as a way to organise
and support the shelves.

In a functional level, we build two cubes inside the children area (Tree House y Ball pit), two cubes inside the adult zone (Bike Cube y Silence Cube) and one cube in between the two areas connected to the children area due to it is used for the children parties. Every cube is connected through high baseboards or curves made of wooden slats.

The whole is modulated by wooden panels of 2x4 ft (60x120cm) and by wooden studs of 2x4 inches. The studs are used as structure in the cavity walls and as independent slats in the connection curves. The module is visible in every wall of the project. Moving to furniture and lighting, Normann Copenhaguen, Sprout, Ferm Living and Peloton are the main brands that are in the project.


Team
Miguel Crespo Picot, Javier Guzmán Benito, Sixto Martín Martínez ZOOCO ESTUDIO (www.zooco.es)


Collaborators
Jorge Alonso, María Larriba


Photographer
Pixel Lab (www.pixellab.us)


Construction
NIMBO PROYECTOS S.L


Illumination
ZOOCO ESTUDIO


Furniture
ZOOCO ESTUDIO


[ES]
La marca Big and Tiny nace bajo la premisa de ser un parque infantil, en el que no solo los niños son los protagonistas, sino también sus padres o acompañantes. Siendo también un sitio de disfrute o donde poder trabajar para los mayores. Big and Tiny intenta dar respuesta a nuevas demandas de la sociedad. Con su primera sede en Santa Mónica, este proyecto es el segundo centro de la marca situado en este caso en Silver Lake (California). El proyecto abarca una superficie de 467m2 (5027 pies cuadrados). El gran espacio con una altura máxima de 6.50m (22 pies) se caracteriza por una estructura marcada de cubierta mediante cerchas de madera que cubren todo la nave y la eximen de estructura en su interior. Además de la cercha, la nave contiene unos volúmenes de diferentes alturas que albergan usos de mantenimiento o instalaciones, así como los actuales baños, cocina y zona de reuniones. El proyecto nace de dos reglas diferentes; la primera era generar dos espacios acústicamente separados que sirvieran para delimitar las funciones del público adulto del infantil; la segunda, la de generar en cada espacio previamente hablado, plazas abiertas comprimiendo las funciones más privadas en volúmenes que se ordenan alrededor de éstas plazas. Se genera un tabique central de suelo a cubierta que divide el espacio en dos. Este tabique contiene el aislamiento acústico en su interior separando la zona infantil de la adulta y se recubre de espejo para generar una mayor amplitud en ambos espacios. Una vez generada esta división, se crea un módulo constructivo que se repite en forma de bandas que van recorriendo dichas plazas. Mediante su expansión y compresión recorren todo el perímetro presente en el local. Dicha tensión espacial crea espacios interiores que responden al programa solicitado pero a su vez crean la fachada de la plaza que será el espacio principal para el juego de niños o desarrollo de diversas actividades en el caso de los aldultos. Estas bandas se materializan en diversos materiales según su uso o función e incluso se transforman en celosías cuando nos interesa tener una comunicación visual entre espacios. Con respecto a los materiales podemos destacar cinco: La madera, el espejo, el corcho y el fieltro y el cartón. La madera como elemento estructural y uso en la mayoría del mobiliario otorga calidad y la relaciona con los volúmenes preexistentes; El espejo del tabique central amplia el espacio adulto e infantil; El corcho y el fieltro hace de piel exterior, en cubos y
zócalos; y por último, el cartónes usado en la zona de mostrador y estanterías de exposición de
producto a modo estructural y de organización.
A nivel programático, se generan dos cubos en la zona infantil (Tree House y Ball pit), dos en la
zona adulta (Bike Cube y Silence Cube) y un cubo en la parte central conectado a la plaza
infantil que contiene lo necesario para las fiestas infantiles. Todos los cubos se conectan
mediante zócalos o curvas de lamas de madera delimitando ambas plazas y generando una
cohesión global.
Todo el proyecto está modulado mediante el uso de los paneles de madera de 2x4 pies
(60x120cm) y mediante pilares de madera de 2x4 pulgadas que son usados como elementos
independientes en las curvas de lamas o como estructura de tabique en los cubos y zócalos
generados a lo largo del proyecto. Por ello, el módulo del panel de madera se repite en todo el
local.
En mobiliario e iluminación podemos destacar productos de Normann Copenhaguen, Sprout y
Ferm Living, y en artículos de gimnasio, la cinta y la bicicleta de Peloton.

26 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Out of the need for a cool spot for both kids and adults to enjoy. A place where families can grow in every aspect of their lives. This is how the idea of Big and Tiny was born. Big and Tiny opened the first space in Santa Monica. This project is the second local of the brand and it is situated in Silverlake (California) The Project covers a surface of 467m2 (5027 sq ft) with a max height of 6.50m (22 ft) and it is characterised by a visible roof structure of wooden trusses that cover the...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios / Kindergartens / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 26 users