House on Golf Course

Buenos Aires / Argentina / 2020

2
2 Love 195 Visits Published

Located on a golf course of a suburban neighborhood of Buenos Aires.


It was built almost exclusively on concrete and glass.


From the street two solid and subtle concrete volumes hold a floating glass body.


Two different zones are located at both sides of the glass cube.


One of them holds the basic home functions, and the other the complementary program.


The central greenhouse brings the outside into the very core of the house, not only does it articulate the two main volumes, but also connects them in a vertical and horizontal manner using metal and transparent elements.


By walking through the well-defined circulation of the house you get a perceptible aesthetic experience. Everything happens along this pathway.


There is a deliberate search for continuity between the different interior functions and visuals.


“From the house you can see the house”.


The pool, in addition to its specific use, is an infinite floating fountain that becomes the focal point of the surroundings.


The treatment of the park followed the same guidelines of the golf course, minimizing the differences between the private sector and the large outdoor space.


The functions of the house are closed off to the street, and they are generously opened to the parkland on its opposite side.


There is an architectural stance to differentiate both main facades. Two attitudes, one intentionally private and the other more relaxed. The addition of rust steel gives the house a timeless perception.


The external elements of the building such as ramps, terrace and pool serve as anchors that ground the project.


Alberto Tonconogy Architects


Design Team: Arq. Nicolas Bozzano


Firm Location: Buenos Aires, Argentina


Project Location: Pilar, Buenos Aires, Argentina


Completion Year: 2020


Gross Built Area: 350 m2


Constructor: AFG DEsarrollos


Photographer: Daniela Mac Adden 

2 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located on a golf course of a suburban neighborhood of Buenos Aires. It was built almost exclusively on concrete and glass. From the street two solid and subtle concrete volumes hold a floating glass body. Two different zones are located at both sides of the glass cube. One of them holds the basic home functions, and the other the complementary program. The central greenhouse brings the outside into the very core of the house, not only does it articulate the two main volumes, but...

    Project details
    • Year 2020
    • Work started in 2019
    • Work finished in 2020
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Landscape/territorial planning / Single-family residence / Country houses/cottages
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users