WOODEN

Brescia / Italy / 2020

8
8 Love 781 Visits Published

una grande comunicazione con tutto l'ambiente esterno. I cambi di direzione del soffitto, invece, vanno ad enfatizzare la suddivisione degli spazi.


L'ambiente cucina è caratterizzato dalla presenza di travi bianche a vista e da due elementi principali. Il primo è quello riguardante la parete fronte ingresso dove le basi in fenix grigio sono arricchite da un top e alzatina in ceramica Azulej di Mutina. L'illuminazione è resa possibile da tre sospensioni sul top. Il secondo elemento è invece rappresentato dalla colonne a tutt'altezza sulla parete fronte porta-finestra, con la presenza del forno, del frigorifero e della dispensa. Il tutto di un bianco caratterizzante e pulito. Il tavolo tondo, con il top in essenza legno, è illuminato da una grande lampada a sospensione.


Una carta da parati vinilica, dal pattern geometrico slanciato e leggero, individua ed impreziosisce il passaggio per la zona notte, armonizzandosi perfettamente con i toni dell’ambiente circostante e attribuendo funzionalità grazie alla presenza di un pratico svuota tasche. Grazie a quest’area è possibile accedere alle camere, alla cantina ed al bagno.


Al centro della stanza, con la sua testata realizzata su misura, è proprio il letto a dominare la scena della camera matrimoniale. In particolare, possiamo notare come la testata sia stata pensata e realizzata come una quinta divisoria dello spazio, in modo tale che l'armadio sia posto sul retro del punto visivo una volta che si giace sdraiati. Il muretto dall’effetto cemento, all’interno del quale è presente un vuoto ideato per permettere l'attacco di prese ed interruttori e che va a rappresentare un valido elemento d'appoggio, è sormontato da dei tubolari a tutt'altezza che vanno a creare un originale disegno decorativo. Diventa pertanto un comodo elemento di supporto per vestiti e accessori. Questa zona così ricavata permette anche il passaggio verso l'armadio, disegnato su misura, che è posto nel fondo della stanza nel punto maggiore d’altezza per poterne sfruttare la capacità e capienza massima. La struttura diventa così un elemento grafico che ne separa e accompagna l’utilizzo come punto d’appoggio, servomuto e decorazione aggiuntiva, come lampade e piante.


L’ambiente bagno è un affascinante gioco di superfici. L’omogeneità della resina, la matericità del mobile in legno naturale e gli effetti Marmo e Cemento, dialogano perfettamente in uno spazio il cui accesso viene garantito da una porta rasomuro.


Wooden pone in evidenza tanto l'elemento naturale quanto quello nordico passando per un'atmosfera dai toni minimali ma non per questo spenti. Un progetto che permette alla committenza di seguire la propria filosofia eco-sostenibile senza però rinunciare ad uno stile elegante e impreziosito da dettagli.


 Emanuele Abrami


 


There is an obvious link between the structure and the arrangement of the elements: Wooden is an interior design project developed in tandem with the construction of a prefabricated house made of wood and located at the slopes of Brescia's hills. The extreme architectural versatility of wood (as a material) is completed, in fact, in the realization of a project with a Nordic flavor and vision based on the client's philosophy of "being sustainable".


 
Following the large entrance lawn, which frames the entire house and emphasizes the natural setting, we find the living room: here a parquet floor which covers the entire house has been laid. In this environment there is a large sofa surmounted by a lamp which is suspended, located in the center of the room which highlights a series of romantic lines that characterize the entire surrounding area. The corners are enriched by the presence of plants of various species while the lighting is made possible by some wall lamps distributed alongside the walls. Those also help by recalling the iron details present in the surrounding furnishing elements. The TV cabinet is positioned at the foot of the exclusive custom designed window frame made of black painted iron with sliding doors that allow entry to the kitchen. On the perimeter wall there is a large sliding window which leads to the veranda in the open air. This is integrated with a soft curtain which allows a good communication with the whole external environment. The changes in the direction of the ceiling, on the other hand, emphasize the division of spaces.
 
The kitchen environment is characterized by the presence of exposed white beams and two main elements. The first is the one regarding the wall facing the entrance where the gray fenix bases are enriched by an Azulej's Mutina ceramic top and backsplash. Lighting is made possible by three suspensions on the top. The second element is instead represented by the full-height columns on the wall facing the French door, with the presence of the oven, the refrigerator and the pantry. All in a distinctive and clean white. The round table, with the top in wood essence, is illuminated by a large suspended lamp.
 
A vinyl wallpaper, with a slender and light geometric pattern, identifies and embellishes the passage to the sleeping area, harmonizing perfectly with the tones of the surrounding environment and attributing a functional aspect thanks to the presence of a practical empty pocket. Thanks to this area it is possible to access the rooms, the basement and the bathroom.
 
In the center of the room, with its custom-made headboard, it is the bed that dominates the scene of the master bedroom. In particular, we can see how the headboard was designed and built as a fifth partition of the space, so that the wardrobe is placed on the back of the visual point once one lies down. The concrete effect wall, inside which there is a void designed to allow the connection of sockets and switches and which represents a valid support element, is surmounted by full-height tubulars that go to create an original decorative design. It therefore becomes a convenient support element for clothes and accessories. This area thus obtained also allows the passage to the custom designed wardrobe, which is placed at the back of the room at the highest point in order to take advantage of its maximum capacity and capacity. The structure thus becomes a graphic element that separates and accompanies its use as a support point, valet stand and additional decoration, such as lamps and plants.
 
The bathroom is a fascinating game of surfaces. The homogeneity of the resin, the materiality of the natural wood furniture and the marble and concrete effects dialogue perfectly in a space whose access is guaranteed by a flush door.
 
Wooden highlights both the natural and the Nordic elements through an atmosphere with minimal but dulles tones. A project that allows the client to follow their own eco-sustainable philosophy without renouncing an elegant style embellished with details.

8 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    una grande comunicazione con tutto l'ambiente esterno. I cambi di direzione del soffitto, invece, vanno ad enfatizzare la suddivisione degli spazi. L'ambiente cucina è caratterizzato dalla presenza di travi bianche a vista e da due elementi principali. Il primo è quello riguardante la parete fronte ingresso dove le basi in fenix grigio sono arricchite da un top e alzatina in ceramica Azulej di Mutina. L'illuminazione è resa possibile da tre sospensioni sul top. Il secondo...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users