Nuovo Ospedale Michele e Pietro Ferrero

Verduno / Italy / 2020

0
0 Love 351 Visits Published

Aymeric Zublena, from SCAU Architecture (Paris, team leader)
Ugo e Paolo Dellapiana from Archicura (Turin)
Ugo Camerino (Venice)


 


The site is very wide (over 200,000 square metres) and stretches over the northern slope of the hill of Verduno. The idea behind the construction of the Alba-Bra Hospital is based on an innovative concept of a horizontal, rectangular block that breaks away from the  self contained units designed in previous years, and develops the principle of a mainly horizontal organization of space. In particular, this concept promotes intercommunication between wards, an easier adjustment to internal changes and better working conditions. All these improvements are also due to the fact that sunlight reaches all the areas of the building where personnel is stationed , which also leads to improved quality of services for patients.


The general disposition of the Alba-Bra hospital and its functional organization are based on  three very characteristic elements which are :  the “rectangular Block”, “hospital gallery”and the “supported body”. The rectangular block is the most important part of the building. Its horizontal shape is in contrast with the important inclination of the ground. It is made of a series of horizontal slabs of different shapes that go from the 6th floor under the ground to the ground floor where are the medical-technical wards, the emergency rooms and the surgery hospitalization units. It is located at the sides of the “Hospital Gallery” which is the backbone of the building, a wide  reception area that runs through the building from north to south. The Hospital Gallery functions as access to most of the wards and starts from a central vertical pole (staircases, lifts,lifts for stretchers and for goods). This is a fundamental element in the hospital’s organization and makes horizontal and vertical circuits easy to understand and paths easy to follow. Finally, the “Supported Body” is composed of two linear buildings that go from the second to the fifth floor above ground level. These are placed at the sides of the Gallery and host the specialized wards. The doctors’ areas are located in the middle of the structure, closely connected to the in-patients wards.


The architectural design of the internal spaces meets the needs of a hospital building and, at the same time, offers patients and staff a reassuring, bright and comfortable atmosphere.  Elements such as sunlight that penetrates the heart of the building, or the warm effect given by  the materials used, also play a role in reaching the aforementioned objective. The arrangement and atmosphere of the rooms have been carefully studied. A row of lower windows has been introduced to  allow patients who are confined to their beds to  get a good view of the landscape.


Verduno (CN), Italy


Project Management Team :
Aymeric Zublena, from SCAU Architecture, Paris , team leader
Ugo e Paolo Dellapiana from Archicura (Turin)
Ugo Camerino (Venice)
Structural project:  SI.ME.TE (Turin)
Plant design: Ing. Giuseppe Forte (Guarene – CN)
and STEAM s.r.l. (Padova)
 
Client: ASL ( Local Health Authority) CN2 Alba-Bra
Type: New construction
Completion: 2020
Surface: 110.000 sqm
Images: Barbara Corsico


[IT]


Il sito, di ampia dimensione (oltre 200.000 mq), si estende sul pendio Nord della collina di Verduno. L’idea dell’ospedale di Alba-Bra si basa su un concetto innovativo, quello dell’ospedale piastra che rompe con i sistemi monoblocco degli anni precedenti, sviluppando il principio di un’organizzazione orizzontale dominante. Questo concetto favorisce in particolare una migliore interrelazione dei reparti, un facile adattamento alle evoluzioni interne e migliori condizioni di lavoro, anche grazie alla penetrazione della luce naturale dei luoghi ove c’è presenza fissa di personale, dunque ad una migliore qualità di servizio per i malati e per gli ambulatori.


La volumetria generale dell’ospedale di Alba-Bra e la sua organizzazione funzionale sono costituiti da tre elementi molto caratteristici: la “Piastra”, la “Galleria ospedaliera”, il “Corpo sostenuto”. La Piastra, la parte più importante della costruzione, la cui orizzontalità è in contrasto con la forte pendenza del terreno, è formata da una successione di piastre orizzontali di superficie variabile che vanno dal livello -6 al livello 0, nelle quali sono localizzati i reparti medico-tecnici, gli ambulatori e le unità di ospedalizzazione chirurgica. Essa si dispone ai lati della Galleria ospedaliera, spina dorsale dell’ospedale, consistente in un vasto volume d’accoglienza che attraversa da nord a sud l’edificio. La Galleria ospedaliera serve da accesso alla maggior parte dei reparti a partire da un polo centrale di circolazione verticale (scale, ascensori, montalettighe, montacarichi). E’ un elemento fondamentale dell’organizzazione funzionale del complesso ospedaliero e permette una grande semplicità dei circuiti orizzontali e verticali e quindi una grande leggibilità dei percorsi. Infine, il Corpo sostenuto è costituito da due edifici lineari, dal livello +2 al livello+5, posti ai lati della Galleria, che accolgono le specialità. Le aree dei medici sono situate al centro della struttura in relazione diretta con le unità di degenza.


L’architettura degli spazi interni risponde alle necessità funzionali ed al bisogno di flessibilità caratteristici di un edificio ospedaliero, ma anche alla volontà di offrire ai malati degli ambulatori, e al personale, dei luoghi rassicuranti, luminosi e sereni. Elementi come la presenza di luce naturale nel cuore della costruzione e come il calore dei materiali concorrono al raggiungimento di tale obiettivo. L’organizzazione e l’atmosfera delle camere sono state particolarmente studiate. La superficie delle finestre è arricchita da un nastro di finestre basse che permettono ai malati sdraiati nei letti di avere una buona percezione del paesaggio esterno.

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Aymeric Zublena, from SCAU Architecture (Paris, team leader)Ugo e Paolo Dellapiana from Archicura (Turin)Ugo Camerino (Venice)   The site is very wide (over 200,000 square metres) and stretches over the northern slope of the hill of Verduno. The idea behind the construction of the Alba-Bra Hospital is based on an innovative concept of a horizontal, rectangular block that breaks away from the  self contained units designed in previous years, and develops the principle...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Client ASL CN2 Alba-Bra
    • Status Completed works
    • Type Hospitals, private clinics
    Archilovers On Instagram