La Biglietteria

Bari / Italy / 2018

61
61 Love 1,851 Visits Published

ENG - La Biglietteria is a 160 square meter restaurant and American bar opened inside the old ticket office and foyer of the historic Kursaal Theater on the Bari (Apulia) seafront.


Respecting the original late Art Nouveau style of the building, the Bari-based design studio SMALL - Soft Metropolitan Architecture & Landscape Lab - chose to revisit the New Déco style environments, enhancing what remained of the original structure, such as the Bardiglio marble floor, the wood doors, the vaulted ceilings and the old theater box office with its original glass sign.


The declared inspiration to natural forms typical of the flapper aesthetic of America of the 20s pays homage to the rich past of the theater, the back wall of the restaurant area is characterized by decorations with broken arches that alternate mirrors, colored coverings and inserts with straw of Vienna, in a sober color palette.

In the restaurant hall the important 16-arm "Snoob" chandeliers in black lacquered aluminum, designed by Matteo Ugolini for Karman, recall the shapes of antique candelabra in a minimal key and take up, with their curves, the wide arches of the space and the circular shapes of the decorative elements.


Most of the furnishings have been custom made by local artisans, using precious materials such as the marble tops of the tables fremed with brass edges, the benches and sofas in dark green velvet, the Viennese chairs with seats in acid green velvet.


In the American bar area, a large three-lobed metal and glass bottle stands as a backdrop to the wooden front bar counter featuring a rod motif, on which four slended "Nox" amber-colored glass suspensions have been placed, designed by Laura Alesi and Silvia Braconi for Karman and marked by a striped pattern that recalls that of the counter below.



ITA - La Biglietteria è il nuovo ristorante e american bar di 160 metri quadri recentemente inaugurato all’interno della vecchia biglietteria e foyer dello storico Teatro Kursaal sul lungomare di Bari.


Rispettando l’originario stile tardo liberty dell’edificio, lo studio di progettazione barese SMALL - Soft Metropolitan Architecture & Landscape Lab - ha optato per rivisitare gli ambienti in stile New Déco, valorizzando quanto rimasto della struttura originaria, come il pavimento di bardiglio, le porte, le volte a vela, il vano del botteghino del teatro con l’insegna originale in vetro.


La dichiarata ispirazione a forme naturali protagoniste dell’estetica flapper dell’America anni ‘20 rende omaggio al fastoso passato del teatro, la parete di fondo dell’area ristorante è caratterizzata da decorazioni ad archi spezzati che alternano specchi, rivestimenti colorati ed inserti con paglia di Vienna, dalla sobria palette cromatica.

Nella sala ristorante gli importanti chandelier “Snoob” a 16 bracci in alluminio laccato nero, disegnati da Matteo Ugolini per Karman, ripropongono in chiave minimale il design classico dei candelabri antichi e riprendono, con le loro volute, le ampie arcate dello spazio e le forme circolari degli elementi decorativi.
La maggior parte degli arredi è stata realizzata su misura da artigiani locali, utilizzando materiali pregiati come i tavoli in graniglia di marmo cemento bordati di ottone, le panche e i divanetti in velluto verde scuro, le sedie viennesi con sedute in velluto verde acido.


Nella zona dell’american bar un’ampia bottiglieria trilobata in metallo e vetro fa da sfondo al bancone dal frontale di legno caratterizzato da un motivo a bacchette, su cui sono state collocate quattro longilinee sospensioni in vetro color ambra “Nox”, disegnate da Laura Alesi e Silvia Braconi per Karman e segnate da un pattern rigato che richiama a quello del bancone sottostante.

61 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    ENG - La Biglietteria is a 160 square meter restaurant and American bar opened inside the old ticket office and foyer of the historic Kursaal Theater on the Bari (Apulia) seafront. Respecting the original late Art Nouveau style of the building, the Bari-based design studio SMALL - Soft Metropolitan Architecture & Landscape Lab - chose to revisit the New Déco style environments, enhancing what remained of the original structure, such as the Bardiglio marble floor, the wood doors, the...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 61 users