Hjorthagen Sport Hall

Stockholm / Sweden / 2019

1
1 Love 54 Visits Published

The Gasworks area in Hjorthagen is undergoing a transformation. On behalf of the Stockholm Sports Administration and the city of Stockholm, during the fall of 2015, AIX Arktiekter continued their proposal from 2008 to build a sports hall located between Hjorthagen's sports field and Gasverksvägen. The completed hall is now a link between the old district of Hjorthagen, the new Royal Sea Port and the Gasworks area.


The ground floor of the sports hall is on the same level as Gasverksvägen. Large glazings to the north and west provide contact with the street, the city room and adjacent buildings from the sport hall. The facades in brick are a common expression with the area's other old and new buildings. Stands for the public, cafeteria and training rooms for many different activities help to bring the house to life. The artwork “Genomsyn”/”See through” of Anna Nordquist Andersson, formed by 3 pair of eyes, adorns the hall's side facade and interior. The title “See through” can also illustrate the idea behind the architecture, which wants to be illuminated and included in the urban space.


The sport hall interacts with the street, the school with its yard, and the gas holders. The urban space become more accessible due to the location of the building. Its second floor connects the hall with the existing sport field. Here you can find the new locals for training fencing, that before where located in the underground station, and now have generous windows.


Solar panels placed on the green roof of the hall supply the building with energy. The proximity to the National Park does, that the sport hall has been designed to support local wildlife. Climbing plants have been planted to cover the facades, bat’s and bird's wood nests hung in the walls and tree trunks are also installed on the roof, to give shelter and help beetles and other insects to cross from one side of the National Park to the other. The hall has been certified as an environmental building, grade gold, by the Swedish Green Building organization.


Design Team AIX Arkitekter: Lars Johansson, Klas Eriksson, Yvan Ikhlef, Filip Håkansson, Simone Vestergaard, Fredrik Westman


Clients: Stockholm City


Structure: Grontmi j/ Byggtekniska Byrån


Engineering Electricity: Allel / Structor


Engineering Plumbing: AFRY / Structor


Landscape: Cedervalls Arkitekter

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Gasworks area in Hjorthagen is undergoing a transformation. On behalf of the Stockholm Sports Administration and the city of Stockholm, during the fall of 2015, AIX Arktiekter continued their proposal from 2008 to build a sports hall located between Hjorthagen's sports field and Gasverksvägen. The completed hall is now a link between the old district of Hjorthagen, the new Royal Sea Port and the Gasworks area. The ground floor of the sports hall is on the same level as...

    Project details
    • Year 2019
    • Work started in 2015
    • Work finished in 2019
    • Main structure Steel
    • Client City of Stockholm
    • Contractor MVB Bygg
    • Status Completed works
    • Type Sport halls / Sports Facilities
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users