MA (House of Bees)

France / 2019

35
35 Love 1,545 Visits Published

The Story


My family bought land in South of France’s Vaucluse department in the early 2000s. At the time, a small farmhouse sitting in the forest nearby had been weathering away for more than a decade. It stood on its hill, fading comfortably into the landscape. What was left had a strong posture despite its lack of foundations.


When my parents approached me to rebuild it, we were sitting within eye-sight of the dilapidated structure. It was still soft in its ruinous state, a reminder of the qualities of its surroundings. We had spoken about the project before but the timing had not been right. That summer, and throughout the two years that followed, I worked to bring it back to life – infusing it with the monastic qualities that make this valley so special.


The Architecture


Respectful of the aesthetic constraints and wishes of the clients the house was designed to be a intimate refuge buried in the hills – one that would respect the site and the architectural history of the region. The site itself is very intimate. The house sits at the base of a small, tree-covered hill in the middle of the French country-side. When summer comes around it gets progressively nestled in the forest, without ever losing views of the vineyard below.
The existing structure was carefully dismembered in phases. The footprint and envelope were revised but stayed very much in keeping with the proportions of the old farmhouse. More than a simple reconstruction, this house was imagined as a renewal, emphasizing the house’s quirks and lending voice to careful craftsmanship.We took cues from surrounding architecture and amplified them. Most walls are finished with “chaux”, a local lime plaster that leaves the surface textured and uneven. The casework was drawn plainly and is almost entirely carved from regionally sourced oak. The tiles on the roof are “tuilesanciennes”, some more than 30 years old, ranging in color from green to red.
The project tried to stay clear of fuss and clutter - flexible and open to people’s interpretation of intimacy.


 


---------


 


Project Team:


Design: Timothee Mercier (Extra Medium)
Project Management: Timothee Mercier (Extra Medium), Patrick Coulomb


Construction: DSP construction
Casework: SARL SEE PILLODS


Photos: Simone Bossi

35 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The Story My family bought land in South of France’s Vaucluse department in the early 2000s. At the time, a small farmhouse sitting in the forest nearby had been weathering away for more than a decade. It stood on its hill, fading comfortably into the landscape. What was left had a strong posture despite its lack of foundations. When my parents approached me to rebuild it, we were sitting within eye-sight of the dilapidated structure. It was still soft in its ruinous state, a reminder...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Contractor DSP construction
    • Status Completed works
    • Type Country houses/cottages
    Archilovers On Instagram
    Lovers 35 users