House for a Ceramic Designer

Ljubljana / Slovenia / 2020

15
15 Love 550 Visits Published

The atrium house was designed to unite the family’s living quarters with the working studio of its owner –
a ceramic designer and artist - under one roof. Its aim was to be crafted in response to the growing trend of
working at home. The 550 square meter plot is located in the suburbs of Ljubljana, Slovenia, in an area


currently undergoing extensive gentrification. It is surrounded by dense and diverse construction of single-
family houses. The client wanted to keep the house closed from its visually busy immediate surroundings,


which will undergo unpredictable development in the future, while at the same time wished to acquire a well-
lit and fully connected living and working space.


The house is designed in the shape of a ‘U’. With three walled surfaces, bordering the adjacent houses,
the views are directed inwardly, providing privacy from the outside world. The inner spaces of the house
open via large panoramic windows onto the large central atrium, which is designed as the in-between space.
It allows passage to different parts of the house and direct communication between the workshop and the
living quarters. The large glass surfaces delineate the interior from the outside as a thin invisible membrane
and bring plenty of sunlight inside.
In terms of program the house is divided into three zones. The first one features the workshop and the
studio of the ceramic designer, accessible via separate entrance under the projecting roof, and also from the
common area. With its potter’s wheels, kilns, and plenty of table room for sculpturing, glazing and
decorating, the workshop opens out onto a large atrium that can be used for outdoor firing techniques such
as obvara or raku. The central living space is the heart and the main crossing of the house, accessible via
main entrance with doorway. It features a big kitchen with a spacious dining and seating area. During the
summer months the central space increases in usable space as daily activities are transferred through the
large sliding doors onto the atrium. The sleeping area features a large bedroom, two smaller rooms and two
bathrooms. The space is designed so as to allow several programs and experiences, and to create diverse
atmospheres.
The building and its interior are dominated by a neutral color palette. The tectonic exterior with its silky
smooth concrete façade and light terrazzo floors gives the impression of a sculptural piece, whereas the
warm and intimate feeling of the wood-clad projecting roof hints at a different atmosphere inside. The
interior living spaces, in parts clad in warm ash and oak wood, are inviting and comforting. The wooden
furniture and crackling fireplace create an atmosphere of intimacy, despite the close proximity of the urban
bustle.


 

15 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The atrium house was designed to unite the family’s living quarters with the working studio of its owner –a ceramic designer and artist - under one roof. Its aim was to be crafted in response to the growing trend ofworking at home. The 550 square meter plot is located in the suburbs of Ljubljana, Slovenia, in an area currently undergoing extensive gentrification. It is surrounded by dense and diverse construction of single-family houses. The client wanted to keep the house closed...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 15 users