JES House

Rafelbunyol / Spain / 2019

1
1 Love 177 Visits Published

JES House is the story of a project in which the nature of the assignment prevailed over the
proposals related to the site. Other factors took over, overpowering the site conditions
-environment, orientation, planning- and certain reflections on materiality. The persistence
of the developers led us to leave the location-bound ideas aside, one by one, to meet the sole
condition of the assignment: to make a contemporary revision of the family home.
A few hundred meters from JES House, the former family house rises with two bays parallel
to the façade, with a central access and rooms on the left and on the right. It is indeed
inspired on the family’s first house located in the historic centre of Rafelbunyol. The three of
them follow the scheme of the traditional Valencian house: a housing volume with rooms on
both sides of a central corridor, followed by a patio or corral. This is a very common typology
in the settlements with an agricultural tradition and has remained unchanged through the
early twentieth century and until today.



True to its referents, the JES House distributes its functional program on two different levels:
the ground floor houses the most public uses -kitchen, living room and office- and the
privative ones -bedrooms and bathrooms- are on the first floor. Similarly, a series of
variations on the traditional typology are introduced. The rooms are subjected to two
opening actions: one is carried out in the central bay, allowing a double height in the dining
room which houses the stairs to the first floor, and another one from kitchen to the living
room through the dining-room, which allows their use in sequence. This double opening,
both vertical and horizontal, gives the house a marked visual directionality from the street to
the patio and from the living-room to the kitchen.



The resulting volume of the house is blunt but with a great sense of proportionality. There
are no excesses, no innovative solutions, just a domestic order brought to scale and the
composition. The openings on the façade are tailored to the rooms and threshold spaces,
such as the back porch. In the central bay, two large openings stand out, reminding us of
country houses with a carriage entrance and revealing the space at double height at the
back.



Within the unquestionable containment of JES house, there is a modern reading of
traditional materiality. The whitewashing is now a cement plastering, the plinth is ceramic
and the carpentry and window sills are metallic. The technique is contemporary but the
essence is traditional. All in all, JES house is just that: the last one in a series of family
houses both inheriting the constructive tradition of the countryside and reflecting its time.
Translation: Cristina Villalonga Dobón

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    JES House is the story of a project in which the nature of the assignment prevailed over theproposals related to the site. Other factors took over, overpowering the site conditions-environment, orientation, planning- and certain reflections on materiality. The persistenceof the developers led us to leave the location-bound ideas aside, one by one, to meet the solecondition of the assignment: to make a contemporary revision of the family home.A few hundred meters from JES House, the former...

    Project details
    • Year 2019
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users