Elena

Caprarola / Italy / 2020

25
25 Love 1,515 Visits Published

Surrounded by a centuries-old chestnut grove and a breathtaking view of the town of Caprarola, an old agricultural warehouse finds new life in the will of a young couple. With the arrival of the second child, the two want new spaces: from those for the family that expands, to those more intimate for the couple.


The starting point is a structure designed for agriculture. A rough volume articulated on two levels ... warehouse in the basement and laboratory on the upper floor. The two levels are joined by a large external staircase open on two sides. An artifact that is anything but organic, looking for a meeting point with the context.


To amalgamate landscape and architecture, the property changes, rewrites itself. Openings, closings, new volumes. Outside, the design approach becomes compositional. A metal structure wraps the house like a grid. Horizontal and vertical elements frame the views, define spaces, perform the functions of shading during the day and those of lighting in the evening. The need? A device as functional as it is aesthetic, which, in the unifying search for the essential, rewrites prospects and relationships between solids and voids.


The method continues within, compositional and always by subtraction. Wide, minimal spaces that open to the landscape. The living area follows the solar arc overlooking the Borgo with large windows. The sleeping area instead, facing the countryside, investigates the intimate relationship between man and nature, with a succession of smaller openings that like canvases capture and tell different details of the park surrounding the house.


The horizontal surfaces, devoid of geometry, infuse in the rooms a natural continuity interrupted only by the large wooden block that hides and separates the functions. On the interior scenic backdrops, the light enhances the sculptural materiality of the furniture, simple and bright, a synthesis of a rediscovered harmony between architecture and context. 


ITA


Circondato da un castagneto secolare e da una vista mozzafiato sul borgo della Città di Caprarola, un vecchio magazzino agricolo trova nuova vita nelle volontà di una giovane coppia. Spinti dall'arrivo del secondo figlio i due desiderano nuovi spazi. Da quelli per la famiglia che si allarga, a quelli più intimi per la coppia.


Il punto di partenza è una struttura pensata per l’agricoltura. Un volume grezzo, articolato su due livelli… magazzino al piano seminterrato e laboratorio al piano superiore. Ad unire i vani una grande scala esterna aperta su due lati. Un manufatto tutt'altro che organico in cerca di un punto d'incontro con il contesto.


È nel tentativo di amalgamare paesaggio e architettura che l’immobile cambia, si riscrive. Aperture, chiusure, nuovi volumi. All’esterno l’esercizio si fa compositivo. Una struttura metallica avvolge la casa come fosse un telaio. Elementi orizzontali e verticali incorniciano gli affacci, definiscono spazi, assolvono le funzioni di ombreggiamento il giorno e quelle d’illuminazione alla sera. La necessità? Un espediente tanto funzionale quanto estetico, che nella ricerca unificante dell’essenziale riscrive prospetti e relazioni tra pieni e vuoti.


Il metodo prosegue all’interno, compositivo e sempre per sottrazione. Spazi aperti, minimali, che si aprono al paesaggio. La zona giorno segue l'arco solare affacciandosi con grandi vetrate sul Borgo. La zona notte invece, rivolta alla campagna, indaga il rapporto intimo tra uomo e natura, con un susseguirsi di aperture più piccole che come tele colgono e raccontano differenti dettagli del parco che circonda l'abitazione.


Le superfici orizzontali, prive di geometria, infondono negli ambienti una continuità naturale interrotta soltanto dal grande blocco ligneo che nasconde e separa le funzioni. Sulle quinte interne la luce esalta la matericità scultorea dell’arredo, semplice e luminoso, sintesi di una ritrovata armonia tra architettura e contesto.

25 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Surrounded by a centuries-old chestnut grove and a breathtaking view of the town of Caprarola, an old agricultural warehouse finds new life in the will of a young couple. With the arrival of the second child, the two want new spaces: from those for the family that expands, to those more intimate for the couple. The starting point is a structure designed for agriculture. A rough volume articulated on two levels ... warehouse in the basement and laboratory on the upper floor. The two levels are...

    Project details
    • Year 2020
    • Work started in 2018
    • Work finished in 2020
    • Client privato
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 25 users