Grupo Arca

Guadalajara / Mexico / 2019

30
30 Love 943 Visits Published

The captivating and unique nature of this landscape nourishes the concept. The access through a small opening in the monolithic facade links the visitor with the central space of monumental character, the “arrival to the quarry”, the Agora. It is the starting point to begin a new journey of museographic character, where the multiple exhibition halls –with materials of diverse characteristics– are articulated around the Agora, creating a dynamic and versatile experience. The concept moves away from traditional retail space and promotes learning and dissemination, understanding of why and how architecture, design, art, and culture are generated in our country and worldwide. A platform that stimulates dialogue and knowledge; and establishes a relationship of mutual benefit with the community, its clients and partners; its main objective is to promote involvement in the construction of the cultural and creative expression of Mexico. The building is divided functionally and physically into two universes. Two separate volumes that are woven and related to each other: the universe of the quarry (which houses the Agora, the Design Center, the cafeteria, and the multipurpose room) and the warehouse, in which the experience ends. This warehouse acts and expresses itself as a container and distribution center, a translucent and neutral space, a canvas that grants the relevance of the scene to the stones and that is framed in the background by a forest that links us again with the origin of matter. Technology plays a vital role because it allows the interaction of mobile devices with materials through QR codes. Thus, it immediately provides the user with the information, description, and costs of the selected materials, and allows the creation of a database of the contents of interest and the client’s history, as well as analyzing trends and purchasing behavior.


[ES]


La cantera es un registro de la acción del hombre sobre la naturaleza, un universo en el que los hombres esculpen, de manera no intencionada, pliegues y volúmenes que resultan en una extraña y visualmente impactante geología. Un paisaje manufacturado1, una arquitectura orgánica creada por la huella de la búsqueda de materias primas, que nos devuelve al origen de donde provienen los materiales. 


El concepto se nutre de lo cautivador y único de este paisaje. El acceso a través de una pequeña boca en la fachada neutra, vincula al visitante con el espacio central de carácter monumental, la "llegada a la cantera", el Foro. Es el punto de partida para iniciar un recorrido de carácter museográfico, donde las múltiples salas de exhibición de materiales de diversas características se articulan alrededor del Foro, proponiendo una experiencia dinámica y versátil. 


La propuesta se aleja del retail convencional, promueve el aprendizaje y la difusión, el entendimiento de por qué y cómo se generan la arquitectura, el diseño, el arte y la cultura en nuestro país y en el mundo. Una plataforma que estimula el diálogo y el conocimiento, que establece una relación de beneficio mutuo con la comunidad, sus clientes y aliados, y cuyo objetivo es promover la participación en la construcción de la expresión cultural y creativa de México. 


El edificio se secciona operativa y físicamente en dos universos, dos volúmenes separados que se tejen y relacionan entre sí; el universo de la cantera (que alberga el Design Center, la cafetería y la sala polivalente) y la nave, en la cual concluye la experiencia. Esta nave actúa y se expresa como contenedor y centro de distribución, un espacio diáfano y neutral, un lienzo que otorga el protagonismo de la escena a las piedras y que se enmarca al fondo por un bosque que nos vincula de nuevo con el origen de la materia. 


La tecnología juega un rol relevante, pues permite la interacción de dispositivos móviles con los materiales a través de códigos QR. Así, de manera inmediata provee al usuario la información, descripción y costos de los materiales seleccionados, y permite generar una base de datos de los materiales de interés y del historial del cliente, así como analizar tendencias y comportamiento de compra.


 


Créditos


Dirección Creativa / Héctor Esrawe


Concepto Arquitectónico / Esrawe Studio


Arquitectura, Interiorismo y Mobiliario / Esrawe Studio


Equipo de Diseño / Laura Vela, Antonio Chávez, María Santibañez, Jacobo Mendoza, Andrea Guillén, Brenda Vázquez, Fernando Carnalla, Tatiana Godoy, Fabián Dávila, Daniela Pulido, Javier García Rivera, Roberto González


Concepto de Experiencia en Showroom / Esrawe + Cadena


Identidad de Marca / Cadena+Asociados Concept Design


Renders / Yair Ugarte, Moisés González, Gael Félix


Colaboración Técnica / A-001


Asesores Externos / CuldeSac, Alberto Martínez


Iluminación / Luz en Arquitectura


Paisajismo / PAAR Paisaje Arquitectura


Construcción / CDM, Jaime de Obeso, Olmo Ernesto Godínez


Fotografía / Genevieve Lutkin, Jaime Navarro, César Béjar (Producción: Revista Container)

30 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The captivating and unique nature of this landscape nourishes the concept. The access through a small opening in the monolithic facade links the visitor with the central space of monumental character, the “arrival to the quarry”, the Agora. It is the starting point to begin a new journey of museographic character, where the multiple exhibition halls –with materials of diverse characteristics– are articulated around the Agora, creating a dynamic and versatile experience....

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Corporate Headquarters / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 30 users