Recycling station

Solna / Sweden / 2017

1
1 Love 68 Visits Published

In 2013, the new north access entry at the Solna station opened for commuter rail passengers to the Mall of Scandinavia and Friends Arena Stadium, among others. AIX Arkitekter designed the entrance for Jernhusen and now it needed to be completed with a building for garbage as it became too time consuming for the cleaning workers to get up to the station building on the bridge. In addition, new businesses wanted to use the station's former garbage space so now everybody can enjoy a cup of coffee there while the landlords have a more easily accessible and beautiful recycling station on the ground floor.


The building is located adjacent to the existing elevator to the bridge. In addition to its function, the new small building contributes to a more comfortable and safer environment for those using the elevator, providing atmospheric lighting and refuge against the high-speed trains that rush  just a few meters beside.


The assignment included finding a material and construction method that could withstand graffiti, fire and general destruction in a good way but still have aesthetic qualities. Recycled glass crusher for a recycling station felt clock-wise in this tough environment next to the embankment with its stone crusher, concrete and fast trains. The stained glass walls allowed us to illuminate from within which gives the material and the place an exciting shimmer during the dark hours of the day. The exterior walls and ceilings are gabion cages filled with recycled glass crusher.


Lead Architects: Antonius van Arkel, AIX Arkitekter


Design Team: Antonius van Arkel, David Hanson, AIX Arkitekter


Illustrations: Maria Kempe, AIX Arkitekter


Clients: Jernhusen


Engineering: Bravida


Landscape: AIX


Consultants: Lightingdesign Stefan Åslund elkonsult


Collaborators: Bravida

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    In 2013, the new north access entry at the Solna station opened for commuter rail passengers to the Mall of Scandinavia and Friends Arena Stadium, among others. AIX Arkitekter designed the entrance for Jernhusen and now it needed to be completed with a building for garbage as it became too time consuming for the cleaning workers to get up to the station building on the bridge. In addition, new businesses wanted to use the station's former garbage space so now everybody can enjoy a cup of coffee...

    Project details
    • Year 2017
    • Client Jernhusen
    • Contractor Bravida
    • Status Completed works
    • Type Service stations
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users