QST House

Vila Nova de Famalicão / Portugal / 2019

16
16 Love 902 Visits Published

The house rises from broad blocks of blue granite into the wilderness, like a fortification, indistinct from the supporting walls at the edge of the street. It backs up the old farmland, now transformed into a garden. The silhouette embedded in the roadside is opened up by timid windows on the upper floor. By the connection with the street, a sequence of cattle crevices illuminates the current kitchen. The building stretches itself till the blood-coloured gate, pointing to the threshing floor moulded into the granite of the street wall. Above the entrance, tended towards the east, a wooded room painted in the colour of the gate, of the eaves and of the window frames lay suspended. The building was cleaned up of picturesque motifs, sheds, shutters and loose exoticism. On the inside, we redesigned each and every constructive piece; the stripped reality was reinvented.


[PT]
A casa pousada à margem da rua habita a solidão do norte. Ergue-se de largos blocos de alvenaria de granito azul num ermo, como uma fortificação. Os dois pisos de habitação fundem-se com os muros de suporte. Sustentam na retaguarda a antiga propriedade agrícola transformada em jardim. O vulto encalhado na berma abre tímidas janelas no piso mais elevado. Na base uma sequência de frestas que vertiam luz para gado, iluminam a atual cozinha. A construção estira-se até ao portão sangue de boi a apontar o depósito da eira moldado no granito do muro de rua. Sobre o terreiro de entrada, a descobrir o nascente, alçamos um quarto para o dono, construído em madeira pintada à cor de portão e das carpintarias. Ao edificado suprimiram-se as juntas de cimento caiadas, o reboco areado, os telheiros, as portadas verdes aplicadas no alçado e adornos avulsos. Configuramos o quinteiro em muros de granito irregular e calçada portuguesa do mesmo. No jardim uma sementeira de gramíneas cobre o sítio que o dono recortou com colossais lajes de granito. No interior redesenhamos toda e cada peça construtiva, reinventou-se a realidade despojada e sem cor.

16 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The house rises from broad blocks of blue granite into the wilderness, like a fortification, indistinct from the supporting walls at the edge of the street. It backs up the old farmland, now transformed into a garden. The silhouette embedded in the roadside is opened up by timid windows on the upper floor. By the connection with the street, a sequence of cattle crevices illuminates the current kitchen. The building stretches itself till the blood-coloured gate, pointing to the threshing floor...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 16 users