Zarafshan Villa

Tehran / Iran / 2018

1
1 Love 401 Visits Published

In this project, the client requested a neo-classic building with four separate sections. The design team decided to match the client’s need with his characteristic type and develop the classic structure with a new expression of the past architecture. By studying the past architecture, we attempted to establish a symbiosis between past and present through a representation of the Chahar-Bagh Arche-type. By emphasizing the main axis of the Chahar-Bagh, we created a void between the building that allowed light and landscape into it which connected the ground to the sky. The voids are defined from the roof to the lower part of the building continuously,


connecting north to south, east to west and top to bottom of the project. The villa has two floors above the ground level and two floors below it. The lower levels are dedicated to the facilities, sports and social program and the upper ones are to the public and private residential program. The spatial arrangement of the Zarafshan villa around orthogonal views taken from the axis of the Persian garden, emphasizing the four divisions and their extension into the courtyard, connects the courtyard to the building and connects the interior and exterior using empty spaces.


Head Architect : Maziar Dolatabadi


Lead Architect : Moein Nikaeen


3D Design & Rendering : Saeid Yousefvand


Drawing : Tina Shahnazari


                 Sahar Samadi


                 Soroush Ketabi


                 Sarah Soleymani

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    In this project, the client requested a neo-classic building with four separate sections. The design team decided to match the client’s need with his characteristic type and develop the classic structure with a new expression of the past architecture. By studying the past architecture, we attempted to establish a symbiosis between past and present through a representation of the Chahar-Bagh Arche-type. By emphasizing the main axis of the...

    Project details
    • Year 2018
    • Client Mr. Jassaszadeh
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users