Time

Residential Complex Kiev / Ukraine / 2020

0
0 Love 3 Visits Published


Two buildings of the complex located at an angle and form the front of the street, hiding behind them the inner space featuring pedestrian courtyard and a children’s slide. Recognizable shape of this complex is formed by different-story sections with consoles in the most active corners. A polygonal surface of all-glass bay windows creates the unique image of the complex, dynamically changing reflections of the surrounding space and sun rays.


Comfortable living is created by not just unique and thought-out layouts but also the environment featuring modern conveniences: multifunctional pedestrian courtyard, sports and recreation areas, a restaurant, café and spacious kindergarten.

Numerous functions are concentrated on a small site, creating an attractive complex. Most apartments offer wonderful panoramic views of the city.

An excellent environment with the necessary infrastructure. An interesting, memorable image.


Objective:
Renovation of the area
Developing a multifunctional residential complex with built-in volumes
Creating an interesting shape and thinking out connections between the pedestrian courtyard located at the second level and all sections
Providing access to kindergarten from the outside, and dividing human flows in the poly-functional environment


 


Challenge:
Accommodating a residential complex, two-level parking and kindergarten on a small site, while separating motor traffic and pedestrian space and creating a large, comfortable courtyard
Hardships:
A confined area surrounded by illegally-erected garages, which should be kept at a distance
Solutions:
The inner courtyard is accessible from the second, and in some places from the third floor
Multi-story consoles create an expressive and unusual silhouette
The glazing shaped as triangular bay windows creates kinetic effect thanks to the play of refractions and reflections
An interesting ramp solution provides access to the second-level inner courtyard from the third floor via a spiral-shaped ramp
Sports and children’s grounds are separated by terrace levels and green space
Exhaust ventilation of the underground parking reaches the roof of top floors, bypassing the inner courtyard
Penthouses with double-height living room space and “inclined ceilings” are located on upper floors under hip roofs, overlooking one façade as a two-story and the opposite façade as a single-story apartment
The two-level parking is accessible from apartment buildings by noiseless elevators
Facts and details:
97% of apartment layouts are designed according to PRO standard
The kindergarten, which can receive 140 children, has its own area and will be open to not only the complex’s residents but children from the entire neighborhood
There are rooms for storage of bicycles, prams and sledges near every entrance to the courtyard
Some apartments have an own terrace
The best panoramic views are on the southern side, which overlooks the city’s outskirts, lakes and private homes; the western side faces Solomianska Square and the urban area beyond it, and the eastern side offers a view of the city center toward the Dnieper. On all these three sides, Time has “television” facades with zigzag-like bay windows

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Two buildings of the complex located at an angle and form the front of the street, hiding behind them the inner space featuring pedestrian courtyard and a children’s slide. Recognizable shape of this complex is formed by different-story sections with consoles in the most active corners. A polygonal surface of all-glass bay windows creates the unique image of the complex, dynamically changing reflections of the surrounding space and sun rays. Comfortable living is created by not just...

    Project details
    • Year 2020
    • Work started in 2018
    • Work finished in 2020
    • Status Current works
    Archilovers On Instagram