Chuburná House

Mexico / 2018

78
78 Love 6,414 Visits Published

Casa Chuburná
 
Of a simple geometry that houses a program for a house on the Yucatan coast; in a reduced lot of 8 meters wide and 40 long, inside a sober façade, closed to the outside in its adjoining areas and completely open to the north and south in a controlled manner to achieve a moderate circulation where, inside a Sober space generates an area of ​​seclusion and rest with a spectacular view of the beach.
 
The volumetric was designed as a large concrete box that has as a pivot the volume of the stairs that connect the two levels and the roof in the manner of a lighthouse. The ground floor contains the areas of coexistence. On the upper floor, the rooms and a studio are housed, the first are facing the sea and the studio is connected around a central courtyard "double height" that gives a unique atmosphere to the house and a space that integrates both levels of a unique way The creation of this central courtyard at double height of the house articulates the distribution of the entire architectural program. In this way, the user enters the house to be received by a double height that through transparent slots in the slab allows the space to be bathed in a very interesting light and shade environment.
 
The finishes are simple as the spatial principle of the house. Polished concrete was used both in walls and floors, and paste mosaic was placed in strategic places generating mats for the kitchen, dining room and staircase, as well as for the bedrooms and bathrooms, this gives a touch of identity as well as a point of color to the spaces.
 
The house is located in an area far from the community of the port of Chuburna on the Yucatan coast, the surrounding marine dune was respected and the land was delimited by means of a stone wall that makes it perfectly integrated into the context of area.

78 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Casa Chuburná Of a simple geometry that houses a program for a house on the Yucatan coast; in a reduced lot of 8 meters wide and 40 long, inside a sober façade, closed to the outside in its adjoining areas and completely open to the north and south in a controlled manner to achieve a moderate circulation where, inside a Sober space generates an area of ​​seclusion and rest with a spectacular view of the beach. The volumetric was designed as a large concrete box that has...

    Project details
    • Year 2018
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Chalets, Mountains houses
    Archilovers On Instagram
    Lovers 78 users