Il Nuovo Polo Scolastico di San Lazzaro

San Lazzaro di Savena / Italy / 2018

1
1 Love 2,394 Visits Published

The new Campus Kid school complex is located in an area on the eastern border of the Municipality of San Lazzaro di Savena, at the foothill of the Appennine. Its northwest location makes it an important connection between the city of San Lazzaro and the surrounding area.


The project for the new complex gives an answer to the fragmentation of the area in which it is placed, characterized by the presence of different types of services and structures.  


The school building wants to create a unitary complex (schools, gym, auditorium) through a valuable architecture. A building in which the architecture integrates the mechanical, structural and technological components, and which strategically responds to the redevelopment and construction in sequential phases.


Light, colors, dynamic and flexible spaces, courtyards and gardens, the contact with nature: these are the ingredients for an ideal comfort environment where young kids but also middle school children can grow both intellectually and physically. The spatial distribution generates a series of space and opportunities where interior and exterior, built and natural, solid and void are thought as flexible and perfectly integrated, both in classrooms and in connective and collective spaces. 


The two school buildings create "educating" spaces where the child is guided on his personal path of growth from primary to middle school. The distribution system does not include the traditional “corridors”, but inclusive and flexible spaces, thoroughly integrated with the rooms for normal and special education, as well as with shared areas and those at the service of the community. The campus becomes a socio-cultural tool, where the architecture itself becomes a device for communicating and spread the knowledge for those who use it.


Project: Mario Cucinella Architects


Team: Mario Cucinella, Luca Sandri (responsabile di progetto), Martina Ruini, Valerio Vincioni, Laura La Mendola, Maria Pazzaglia, Lorenzo Sannelli, Andrea Rossi (responsabile R&D)


Visual: Mario Cucinella Architects, Sebastian Beldean, Guglielmo Barberi


[IT]


Il nuovo polo scolastico Campus Kid è collocato in un’area al confine est del comune di San Lazzaro di Savena, ai piedi della pedecollina del territorio. La sua posizione nord-ovest ne fa un polo connessione importante tra la città di San Lazzaro e il territorio circostante. Il progetto per il nuovo complesso da una risposta alla frammentazione dell’area in cui si inserisce, caratterizzata dalla presenza di differenti tipologie di servizi e strutture.


L’edificio della scuola vuole dare vita a un complesso unitario (scuole, palestra, auditorium) attraverso un’architettura di valore. Uno spazio aperto alla comunità e in armonia con il parco urbano, che garantisca condizioni di benessere negli spazi esterni ed interni, che sfrutti le potenzialità del sito per migliorare il comfort, minimizzando i consumi e massimizzando le strategie passive. Un edificio in cui l’architettura integri le componenti impiantistiche, strutturali e tecnologiche, e che risponda in modo strategico alla riqualificazione e alla realizzazione per fasi temporali differenti.


Luce, colori, spazi dinamici e flessibili, cortili e giardini, il contatto con la natura: questi ingredienti creano un ambiente di comfort ideale dove i bambini più piccoli e anche i ragazzi delle scuole medie possano crescere sia intellettualmente che fisicamente. La distribuzione genera una successione di ambienti di relazione dove interno ed esterno, costruito e naturale, pieni e vuoti sono pensati come flessibili e perfettamente integrati, sia nelle aule che negli spazi connettivi e collettivi. Il sistema distributivo non prevede i tradizionali “corridoi”, ma spazi relazionali inclusivi e flessibili che si integrano con gli ambienti per la didattica normale e speciale, nonché con gli spazi comuni e quelli a servizio della comunità. Il plesso diventa uno strumento socio-culturale, dove l’architettura stessa è veicolo di comunicazione e di conoscenza per chi la usa.


 

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The new Campus Kid school complex is located in an area on the eastern border of the Municipality of San Lazzaro di Savena, at the foothill of the Appennine. Its northwest location makes it an important connection between the city of San Lazzaro and the surrounding area. The project for the new complex gives an answer to the fragmentation of the area in which it is placed, characterized by the presence of different types of services and structures.   The school building wants to...

    Project details
    • Year 2018
    • Work started in 2020
    • Client Comune di San Lazzaro di Savena
    • Status Current works
    • Type Schools/Institutes
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users