Apartment in Chiado

Lisbon / Portugal / 2017

12
12 Love 723 Visits Published

The proposed challenge was the renovation of a small apartment with one bedroom, a living area
with shared kitchen area and a exterior patio.



The project responds to the challenge with a set of particular details, which do not alter the
essence of existing the space, but add value to it.



The typology is divided into three moments. The entrance, which is composed of a long narrow
corridor, culminating in a bifurcation. To the right, the social zone and the exterior patio, to the
left, the sanitary installation and the sleeping zone. The lack of natural light was compensated by
a set of indirect light systems, which add dimension and texture to the space, and allow a better
articulation with the rest of the space.



In the bedroom area, it was contemplated a storage area, reducing the toilet area to the essential
minimum, using the details of indirect light and access doors to add value the spaces.
In the living area, the food preparation space was too small for contemporary needs, and in that
sense, a zone closed cabinets was created that houses the essential appliances, and an island
that is assumed as a sculptural object, allows functions related to preparation of food, sitting and
living.



The access to the patio was redone, the pavement flooring was changed and a fence was
placed, allowing the neighboring treetops to maintain their imposing presence, but creating a
more private space.

12 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The proposed challenge was the renovation of a small apartment with one bedroom, a living areawith shared kitchen area and a exterior patio. The project responds to the challenge with a set of particular details, which do not alter theessence of existing the space, but add value to it. The typology is divided into three moments. The entrance, which is composed of a long narrowcorridor, culminating in a bifurcation. To the right, the social zone and the exterior patio, to theleft, the sanitary...

    Project details
    • Year 2017
    • Work started in 2016
    • Work finished in 2017
    • Contractor Commerzn
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 12 users