Palazzo dei Diamanti

Ferrara / Italy / 2017

19
19 Love 1,447 Visits Published

The project is the winning entry of the competition for the restoration of Palazzo dei Diamanti in Ferrara, the famous renaissance building designed by Biagio Rossetti, and the design of a pavilion in the rear garden. The competition brief asked for an addition necessary to close the exhibition itinerary (the old Palazzo is missing its fourth side), along with the renovation of some parts of the Palazzo to accommodate some services affiliated with the exhibition space, such as the bookshop, the cafeteria, the restrooms, and a space for children. The project for the new exhibition pavilion, which represents the physical and symbolic heart of the project, generate an interplay with the context of the Palazzo through four different strategies:


Shape and geometry
The pavilion bases its formal matrix on the same geometric logic that structures the Palazzo, a choice that allows the new intervention — otherwise different in formal language and materialization — to become a part of the evolutionary logic of the existing building.


A system of voids and masses
The new intervention is consistent with the spatial structure of the Palazzo and characterized by an alternation of masses and voids: by leaving a space between the new building and the wall that frames the sixteenth-century courtyard a new courtyard is created that enriches the already abundant spatial sequence.


A wall as a threshold
Therefore, the role attributed to the ancient wall that separates the courtyard from the garden is of central importance. Distancing the new building from the existing wall has allowed the preservation of its status as a threshold, an element of transition from one void into another: first the geometrical and controlled space of the inner courtyard, followed by the more natural space of the garden.


The unfinished state and the relation with time
Finally, the new intervention reflects on the incomplete condition that characterizes the interior facades of the Palazzo—clearly visible in the contrast between the richness of the external marble facades and the barer character of the internal courtyard. Thus, the new pavilion has been conceived as a kind of “nude” structure.


 


Client:              City of Ferrara
Location:          Ferrara, Italy
Program:          Exhibition spaces
Year:                2017-2018
Status:             Scheme design
Dimension:       650 m2


 


[IT]


Il progetto è la proposta vincitrice del concorso bandito dal Comune di Ferrara nel 2017 per il restauro di Palazzo dei Diamanti a Ferrara, il capolavoro rinascimentale progettato da Biagio Rossetti, e la realizzazione di un padiglione nel giardino sul retro del Palazzo.


Il bando di concorso richiedeva una soluzione per chiudere il percorso espositivo (al Palazzo manca il quarto lato), insieme al restauro di alcune parti dell’antica fabbrica, le più manomesse, per ospitare alcuni servizi a supporto dello spazio espositivo: il bookshop, la caffetteria, i servizi igienici e uno spazio per i bambini.


Il nuovo padiglione di connessione interagisce con la preesistenza attraverso quattro diverse strategie:


Forma e geometria
Il padiglione fonda la sua matrice formale sulla stessa logica geometrica che struttura il Palazzo, una scelta che consente al nuovo intervento – del tutto differente nel linguaggio formale e materiale - di entrare a far parte della logica evolutiva dell'edificio esistente.


Un sistema di pieni e vuoti
Il nuovo intervento è coerente con la struttura spaziale del Palazzo caratterizzato da un'alternanza di pieni e vuoti: distanziando il nuovo intervento dal muro che conclude il cortile cinquecentesco si crea un nuovo vuoto che si inserisce in modo armonioso all’interno della ricca sequenza spaziale esistente.


Il muro come soglia
Il ruolo di filtro che attualmente svolge il muro antico che separa il cortile del Palazzo dal giardino retrostante è stato conservato. Distanziare il nuovo intervento dal muro esistente ha permesso anche di preservarne lo status di soglia, un elemento di filtro tra due spazi naturali.


L’incompiuto e la relazione con il tempo
Infine, il nuovo intervento riflette sulla condizione di incompiutezza che caratterizza le facciate interne del Palazzo e la mancanza di una campata sul lato interno dell’Ala Biagio Rossetti in contrasto con la ricchezza del bugnato esterno in pietra d’Istria. In virtù di questo aspetto, il nuovo padiglione è stato concepito come una struttura “nuda”.


Committente:    Comune di Ferrara
Location:          Ferrara, Italy
Program:          Spazi espositivi
Year:                2017-2018
Status:             Progetto definitivo
Dimension:       650 m2

19 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The project is the winning entry of the competition for the restoration of Palazzo dei Diamanti in Ferrara, the famous renaissance building designed by Biagio Rossetti, and the design of a pavilion in the rear garden. The competition brief asked for an addition necessary to close the exhibition itinerary (the old Palazzo is missing its fourth side), along with the renovation of some parts of the Palazzo to accommodate some services affiliated with the exhibition space, such as the bookshop, the...

    Project details
    • Year 2017
    • Status Current works
    • Type Museums
    Archilovers On Instagram
    Lovers 19 users