House on the Butte Bergeyre

Brick townhouse in Paris Paris / France / 2017

7
7 Love 662 Visits Published

The house is located in the Butte Bergeyre, a neighbourhood of houses and villas in northeast Paris, constructed on top of quarries and accessed by a single winding road. The plot of land sits on a bend in the road; the front façade of the house folds vertically, following the bend. Two volumes have been generated along each parallel side of the fold: a larger one containing interior living spaces, with expansive window bays; a smaller one containing stairs and bathrooms, with openings protected by moucharabié screening in brick. Stepping back from the street as the facade rises, the successive balconies and roof terrace incorporate built-in planters, with the intention of becoming spectacularly overgrown after a few years.The brick pattern is irregular in width and depth, creating a relaxed, woven texture for the façade. Exterior doors, windows, and shutters are all in solid oak, with waterproofing elements in anthracite-colored zinc. Interior floors are covered in terrazzo and wide-plank oak parquet, consistent with the choice of natural, durable materials that comprise the entire construction. Bedroom partitioning has been created from oak storage units and sliding panels, giving flexibility to the floor layout as the family evolves.

7 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The house is located in the Butte Bergeyre, a neighbourhood of houses and villas in northeast Paris, constructed on top of quarries and accessed by a single winding road. The plot of land sits on a bend in the road; the front façade of the house folds vertically, following the bend. Two volumes have been generated along each parallel side of the fold: a larger one containing interior living spaces, with expansive window bays; a smaller one containing stairs and bathrooms, with openings...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users