TWIN DAHIA VILLAS | Yousef Al-Haroun

Kuwait City / Kuwait / 2018

0
0 Love 501 Visits Published

The concept of this design uses Kuwait’s traditional vernacular elements as means to promote sustainability. Specifically, it uses the Courtyard, the Liwan (shaded corridor), Bagdir (wind catch), and Diwaniya (traditional men’s reception). The elements chosen was a result of AlHaroun’s (2015) study. They have been the most identified and desired by the participants, which suggest a higher probability for their use (AlHaroun:2015).
Two twin villas share a central courtyard. The courtyard not only references the vernacular but also mimics its traditional functional role by strengthening family relationships. To reinterpret this concept within today’s postmodern world, the architect uses a garden, waterfall, and swimming pool. These contemporary amenities are also used to create a micro-climate and reduce the outside temperature. The courtyard is enclosed from all sides except the street side. The idea is to have a feeling of enclosure and in the same time connect to the outside. This connection is a modern notion (Shiber:1964). It is an attempt by the architect to bridge between past and present house forms. 
The design uses an ‘open plan’ concept meaning all the house main spatial components are left open overlooking the courtyard to be adjusted as and when needed by the homeowner.  This has been decided to allow for personal expression in their house. Moreover, Rapaport argues for, “open-ended” design in housing to enable homeowners to take an effective part in designing their living spaces (Rapaport:1968). Similarly, John Turner asserts that self-built housing provides opportunities for expressions of personal and social identity (Turner:1976).

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The concept of this design uses Kuwait’s traditional vernacular elements as means to promote sustainability. Specifically, it uses the Courtyard, the Liwan (shaded corridor), Bagdir (wind catch), and Diwaniya (traditional men’s reception). The elements chosen was a result of AlHaroun’s (2015) study. They have been the most identified and desired by the participants, which suggest a higher probability for their use (AlHaroun:2015).Two twin villas share a central courtyard. The...

    Project details
    • Year 2018
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client Private owner
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram