Cloud Villa

Shanghai / China / 2018

34
34 Love 2,251 Visits Published

The Cloud Villa is so named because of the grand central stair which connects the three floors of this 800m2 villa in Shanghai. It’s abstract cloud-like form celebrates fluid movement through space, while dividing the main entry from the main living space. As the main focal point of the villa, it optimistically reinforces domesticity as an act of unencumbered weightless living; in contrast to the restrictive bulk of the typical sprawling megalopolis in China. The cloud is an intimate form that only the occupants of the villa have the luxury of using on a daily basis. The main living space with its overscaled, nearly 8m high vaulted ceiling, gives the villa a sacrosanct quality.


Contemporary in form, construction and materiality, the Cloud Villa’s stair is classical statement about the theater and intimacy of private and domestic life.


DESIGNED: 2014
COMPLETED: 2018
PROJECT AUTHORS
Lukasz Kos (Kos Architects)
Andrei Zerebecky (Atelier Zerebecky) 


PHOTOS:
Highlite Images Taipei

34 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The Cloud Villa is so named because of the grand central stair which connects the three floors of this 800m2 villa in Shanghai. It’s abstract cloud-like form celebrates fluid movement through space, while dividing the main entry from the main living space. As the main focal point of the villa, it optimistically reinforces domesticity as an act of unencumbered weightless living; in contrast to the restrictive bulk of the typical sprawling megalopolis in China. The cloud is an intimate form...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 34 users