Villas Winterberg | Third Skin Architecture by Joel Rosa

Luxury Residential Development Winterberg / Germany / 2017

0
0 Love 715 Visits Published

This project with their sloping roofs and angled shapes can be an excellent example of a structure built with its own and strong sense of identity and modern functionalism that stands out from the normal ski villa, but that also relates to its surroundings in a respectfully contextual way.


Villas Winterberg is a thoughtful and sustainable project, capturing the best in contemporary architectural and interior design. It’s both beautiful and liveable.


 


What was the brief?


It was intended to build a tourist development with about 20 villas and apartments in a modern contemporary style in the centre of the village and with direct access to the ski slopes of the authentic village of Neuastenberg (in Winterberg).


All villas should be comfortable and have a layout and internal environment that would provide well-being and have a unique look to the region of Winterberg with a refreshing architecture.


Large windows were a key requirement in order to provide plenty of natural light and panoramic views to make users feel more in touch with nature.
The layout of the houses should be spacious and all villas and apartments should have a nice covered patio or balcony overlooking the Postwiesen ski area.


The villas and apartments should be able to accommodate 4 to 14 people.


 


 


What were the major challenges of the project and what were your solutions?


We were challenged to dene here a clear conceptual approach which would reunite a traditional building technique with a contemporary architecture and a dynamic language of shape.


Creating new constructions in existing historical or traditional environments is all about balance – fitting in without appearing to falsely copy what came before.


One thing is to design an outstanding modern home, but quite another to make a contemporary modernist design also t with a less modern neighbourhood.


In the minds of all involved in the process, a successful contemporary design should be like what you can see here: something that works with the materiality and scale of what is around it but that is also clearly understood as a new intervention.


Our general philosophy was to create an interesting balance between innovation and tradition.


The scheme’s geometric and material consistency was inspired by the powerful roof forms and simple materials of Neuastenberg buildings. We utilized these geometries to bring light into terraced courtyards and permit oblique views to the landscape beyond the site from all the living areas, including from the apartments blocks on the back.


This was, in fact, another major goal here, to focus on the site and its particular conditions, as well as on a good integration of the overall project with the surroundings. This was achieved thanks to the possibility to see the skiing slope from all the living areas and with the creation of a communal green area that transports the sense of community from the village of Neuastenberg to the interior of the project.


In the interiors, we can see that living areas merge with spacious terraces and high ceilings and full-height glazing increase the sense of space and natural light.


The main entrance leads to a convenient foyer area with a bench, a large closet for bulky winter coats, and hooks for hanging items to dry. This was a crucial point here, to avoid having the entrance opening directly into the living area, with not even a coat closet nearby. That might be acceptable – though far from ideal – in warm dry climates, but it doesn’t work in places that get a lot of snow or rain.


What makes this villas and apartments so inviting is the sense of proportion as well as the fluid circulation that surprises with a glimpse into the outside landscape. A more intimate experience of space is achieved through the sloped ceiling of the living area. The interior spaces contain minimalistic leather furniture, artwork and designer lamps that bring modern inspiration to these both family and nature-friendly homes.


Key products used:


The materials were chosen for their organic appearance, natural textures and colors; like wood, stone, concrete, glass, textile, metal and leather. Ground-floor porcelain tiled floors provide thermal mass for underfloor and passive solar heating. 

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This project with their sloping roofs and angled shapes can be an excellent example of a structure built with its own and strong sense of identity and modern functionalism that stands out from the normal ski villa, but that also relates to its surroundings in a respectfully contextual way. Villas Winterberg is a thoughtful and sustainable project, capturing the best in contemporary architectural and interior design. It’s both beautiful and liveable.   What was the brief? It was...

    Project details
    • Year 2017
    • Work started in 2014
    • Work finished in 2017
    • Client Sauerland Bauträger GmbH – ( 100% daughter of Sparcs Leisure development )
    • Status Completed works
    • Type Neighbourhoods/settlements/residential parcelling / Apartments / Single-family residence / Multi-family residence / Country houses/cottages / Tourist Facilities
    Archilovers On Instagram