New Crematory

Riehen / Switzerland / 2017

31
31 Love 3,591 Visits Published

Located not far from the center of Basel, directly at the border to Germany, close to the Rhine lies Switzerland’s biggest cemetery. The so called Hörnli is a place of mourning and devotion, which at the same time is a sensitive and precisely cultivated garden. It is placed on the border in an ambiguous sense. Likewise, it is a multicultural place that reflects our being together before and after death.


The cemetery was finished in the 30s and its existing layout and buildings are shaped by a straight classical geometrical order embedded in nature. This urban layout gives consolation in form of rationality and clarity. The new crematory, finished mid 2017 subordinates itself to these found patterns. It forms a background for both the landscape and the act of saying farewell. It creates a solemn experience, ecumenical and easily accessible to all.

Following the main alley, the building appears as independent volume in line with the existing mortuary building. A new entrance-court forms a mediating space between the existing and new structures. From there you enter an enclosed courtyard providing an intimate, semi-public space only available to the respective mourners allowing a slow approach to the final act.


This sequence of spaces ending in the cremation room is followed by a volumetric development in height. The building rises step by step from the lowest level of the entrance until its highest part, the freestanding chimney. This movements guide the families by creating a succession of spaces that ends and starts with the buildings one big open window opening towards the sky.


Furthermore the new crematory is characterized by the picture of simultaneity. The industrial process of incineration and the emotional exception of mourning. The translation is a building with a concrete structure and a brick skin. Concrete is a rough, industrial product, the brick is an hand-made and hand-laid material. The latter stretches around the building and opens to light and air, defining a porous border that is open and closed at the same time.


PROJECT AUTHOR: Architekturbüro Bernhard Maurer GmbH + Frederic Garrigues Architectes


COLLABORATORS: Bernhard Maurer, Frédéric Garrigues, Eleonora Bassi


STRUCTURAL ENGINEER: Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt am Main


LANDSCAPE ARCHITECT: August + Margrith Künzel Landschaftsarchitekten AG, Binningen


COMPETITION YEAR: 2012


START OF PLANNING: 2013


CONSTRUCTION PERIOD: 2015-2017


PHOTOS: Rasmus Norlander

31 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located not far from the center of Basel, directly at the border to Germany, close to the Rhine lies Switzerland’s biggest cemetery. The so called Hörnli is a place of mourning and devotion, which at the same time is a sensitive and precisely cultivated garden. It is placed on the border in an ambiguous sense. Likewise, it is a multicultural place that reflects our being together before and after death. The cemetery was finished in the 30s and its existing layout and buildings are...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Client Immobilien Basel Stadt
    • Status Completed works
    • Type Cemeteries and cemetery chapels
    Archilovers On Instagram
    Lovers 31 users