The Masonry

Intentionally Treated Building and Brick Scale “On&Off” South Korea / 2017

20
20 Love 1,925 Visits Published

The Masonry, a multi-family house in Korea, seeks a playful game of “scale” in two aspects, the building itself and bricks in its façade. The site sits at the corner, facing its long-north and short-east sides to the roads. Due to the town planning, the entrance and the long side of house need to be facing South. It makes a contradictory condition of pitched roof direction and the main face of the house. Referring Robert Venturi’s House the gable is placed along with a long side of the site towards South. Intentionally treating the gable in opposite position against typical pitched roof shape for structural and economic efficiency the Masonry tricks its scale until visitors enter the house. We were asked to design a house for two families but the house would avoid the appearance of two town houses. Diagonally stacked two kinds of bricks (100mm x 200mm) and cement blocks (200mm x 400mm) creates a singular masonry façade but also nuanced two units of program in a single mass.


The house composed of two families, bisected East and West. The stairs run as a spine throughout two units. The stairs from the first floor to attic and connects living room, kitchen, libraries, rooms, bath rooms, terraces and attic studio. This climbing up provides dynamic spatial experiences and visual connections through landing and ceiling changes. Beyond the connection and function of the stairs, this circulation spine becomes a main structural core in the house. Double height ceiling spaces, terraces in the second floor and attic allow natural lighting and ventilation inside keeping controls heat and humidity through four seasons.


Location: KyungGi, Yongin, Kwanggyo, Korea
Program: Multi-Family Residential
Site Area: 249.3 sm
Floor Area: 124.4 sm
Gross Area: 205.5 sm
Structure & Finish: Reinforced Concrete Foundation Wall (Basement) + Wood Framing / Bricks + Blocks
Structural Engineering: Duhang Engineering


Status: Completed in Feb. 2017
Construction: ON Architecture
Client: Private


Photograph: Song Yousub

20 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Masonry, a multi-family house in Korea, seeks a playful game of “scale” in two aspects, the building itself and bricks in its façade. The site sits at the corner, facing its long-north and short-east sides to the roads. Due to the town planning, the entrance and the long side of house need to be facing South. It makes a contradictory condition of pitched roof direction and the main face of the house. Referring Robert Venturi’s House the gable is placed along with a...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Multi-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 20 users