House between the Mountains

Austria / 2017

65
65 Love 8,073 Visits Published

A specific approach to the building tradition and a special respect for the landscape characterize the building in Ausseerland. To combine this particular atmosphere with the ideas of a timeless, comfortable home for family and guests was a challenge. The cross-shaped ground plan creates a connection to regional models, defines the views of the lake and the mountains, and simultaneously creates spatial zoning. Wood as the material of the panel is in the foreground. Used on the outside as a pre-grayed cover, it creates a warming atmosphere on the inside in combination with exposed concrete and brass elements, without a rustic finish.


Lead Architects:  Irene Nikolaus


Other participants: Elisabeth Knorr, Norbert Schindler 


Photo credits: David Schreyer - www.schreyerdavid.com


[DE]


Ein spezifischer Umgang mit der Bautradition und ein besonderer Respekt vor der Landschaft prägen das Bauen im Ausseerland. Diese besondere Stimmung mit den Vorstellungen eines zeitlosen, bequemen Hauses für Familie und Gäste zu verbinden war eine Herausforderung. Der kreuzförmige Grundriss schafft eine Verbindung zu regionalen Vorbildern, definiert die Ausblicke auf den See und die Berge und schafft gleichzeitig räumliche Zonierungen. Holz als Material der Verkleidung steht im Vordergrund. Außen als vorvergraute Hülle verwendet, schafft es Innen in Kombination mit Sichtbeton und Messingelementen eine wärmende Grundstimmung, ohne rustikalen Nachklang.

65 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    A specific approach to the building tradition and a special respect for the landscape characterize the building in Ausseerland. To combine this particular atmosphere with the ideas of a timeless, comfortable home for family and guests was a challenge. The cross-shaped ground plan creates a connection to regional models, defines the views of the lake and the mountains, and simultaneously creates spatial zoning. Wood as the material of the panel is in the foreground. Used on the outside as a...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Chalets, Mountains houses
    Archilovers On Instagram
    Lovers 65 users