Un-Lofting Almogavers

Barcelona / Spain / 2018

12
12 Love 1,398 Visits Published

And just when we thought “open plan” was forever, that we would never build a new wall again, and that, with time, everyone would become used to showering in the middle of the living room… a sensible couple walks in, and asks us to “separate what God has united”.


The goal was to draw back into the house´s lay out a secluded private area clearly separated from a more extroverted realm. Even if this implied “undoing” all what had been previously invested in the imposed process of turning it into a “loft” in order to adapt to one of the longer lasting real state trends of the recent past. The outcome: a home that manages to reconcile purpose zone segregation with visual permeability, spaciousness and versatility.


Remember entrance halls? Who said you are not entitled to closing your bedroom door just because your home only has one? Should we keep calling “industrial” everything that includes four pieces of iron? How would you name a style that successfully combines material honesty and natural finishes with richly colored fabrics and bright greenery? Have you ever seen pets so gorgeous they should be on the cover of canine (but also design, art, and fashion) magazines?


This is the home of Piruleta: a golden retriever so pretty, we had to leave her out of the shooting so all the remaining décor wouldn't be outshined.


-------


(es)


Y ya cuando pensábamos que el “open plan” lo era todo, que nunca más construiríamos una nueva pared, y que poco a poco nos iríamos acostumbrando a ducharnos en el medio del salón, viene una pareja sensata y nos pide “separar lo que Dios ha unido”.


El objetivo era volver a dotar este piso de un área mínimamente privada claramente diferenciada de otra más extrovertida, aunque aquello comportase deshacer todo cuanto se había previamente invertido en el proceso forzoso de convertirlo en “loft” por obra y gracia de una de las tendencias inmobiliarias más duraderas y taxativas de los últimos años. El resultado, es una vivienda, que sin renunciar a la permeabilidad visual y su efecto expansionista, reconcilia la zonificación por usos de la casa con la versatilidad, la amplitud y la diafanidad.


¿Os acordáis de los vestíbulos? ¿quién dijo que por tener una sola habitación no tenemos derecho a cerrar la puerta? ¿podemos seguir llamando “industrial” a todo lo que muestre cuatro piezas de hierro? ¿cómo podríamos referirnos a este nuevo estilo que combina la honestidad material y los acabados naturales con un rabioso colorido textil y vegetal? ¿habéis visto alguna vez mascotas tan guapas que merecen salir en revistas caninas, de diseño, de arte y de moda?


Aquí vive Piruleta: ¡un labrador tan mono que lo hemos tenido que dejar fuera del reportaje para que no opacase el atrezzo y la decoración!

12 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    And just when we thought “open plan” was forever, that we would never build a new wall again, and that, with time, everyone would become used to showering in the middle of the living room… a sensible couple walks in, and asks us to “separate what God has united”. The goal was to draw back into the house´s lay out a secluded private area clearly separated from a more extroverted realm. Even if this implied “undoing” all what had been previously...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 12 users