UK National Holocaust Memorial

City of London / United Kingdom / 2021

19
19 Love 2,595 Visits Published

Description of the winning concept


The winning design concept was inspired by research into the site, Victoria Tower Gardens, next to the Houses of Parliament, with Sir David Adjaye describing the location as a “park of Britain’s conscience”. The memorial links with the statue of Emmeline Pankhurst, the Burghers of Calais and the Buxton Memorial: all four recognising injustice and the need to oppose it.


In order to keep the park as a park and to maintain the green space, the team placed its Holocaust Memorial at the far southern end of the gardens, embedded in the land. Accordingly, a visitor approaching the memorial would see a subtle grass landform with only the tips of the memorial’s fins “bristling in the distance”, its intriguing design giving a sense that something is happening underground and encouraging people to find out more.


The design concept takes visitors on a journey that culminates in confronting the 23 tall bronze fins of the memorial, the spaces in between representing the 22 countries in which Jewish communities were destroyed during the Holocaust. Entering the memorial would be a sensory experience. While the outside and inside space emphasises collective gathering, the 23 bronze fins require the visitor to enter in an isolated, solitary way, each pathway planned as a different experience. Each path eventually leads down into the Threshold – a generous hall which acts as a place of contemplation and transition into the Learning Centre below ground. The Learning Centre includes a “hall of testimonies” and a “Contemplation Court”: a silent, reflective space with eight bronze panels. On leaving the memorial, the circulation route ensures visitors will emerge to see the classic uninterrupted view of Parliament – and the reality of democracy.


Sir Peter Bazalgette, Chair of the UK Holocaust Memorial Foundation and the competition jury, said:


We were privileged to see submissions from some of the best teams in architecture, art and design today. On behalf of the jury, I would like to thank all teams for their impressive submissions.


The jury was unanimous in awarding this competition to Sir David Adjaye and his highly skilled and passionate team. Their ability to use architecture to create an emotionally powerful experience, their understanding of the complexity of the Holocaust and their desire to create a living place as well as a respectful memorial to the past and its surroundings, will combine to create a new national landmark for generations to come.


We look forward to working with them on this nationally significant project: a statement by the British people that our nation will remember those who suffered, and that we will always strive for a better future.
Sir David Adjaye, speaking on behalf of Adjaye Associates, Ron Arad and Gustafson Porter + Bowman said:


The complexity of the Holocaust story, including the British context, is a series of layers that have become hidden by time. Our approach to the project has been to reveal these layers and not let them remain buried under history. To do so, we wanted to create a living place, not just a monument to something of the past. We wanted to orchestrate an experience that reminds us of the fragility and constant strife for a more equitable world.


We are deeply honoured to have been given the opportunity to tell these stories to the nation through a National Memorial and Learning Centre. It is critical these highly important and emotive historical touchpoints are explored, so that future generations are able to experience, learn, reflect and act.
Ben Helfgott, MBE President, 45 Aid Society, Holocaust Survivors and President HMDT, British Olympic Weightlifter and jury member said:


I have spent each and every day since I was liberated in 1945 remembering my family and friends, and all of the victims of the Holocaust who were murdered by the Nazis. With fellow survivors in the 45 Aid Society, and with our children and grandchildren, I have sought to tell and retell the painful history accurately and in context, and to make sure we use the tragic experience to fight for justice and the rule of law, and to spread the message of tolerance.


I am very proud of my involvement in the many key Holocaust education projects in the UK over recent decades, none more so than this vital UK national Memorial and Learning Centre in its uniquely significant location next to the Mother of Parliaments.


As we - the youngest survivors – pass on the baton of Remembrance, we are delighted to see this wonderful design team deliver a Memorial and Learning Centre which will resonate for generations.
Secretary of State for Communities and Local Government and jury member, Sajid Javid, said:


Congratulations to Sir David Adjaye and his team on this stunning, inspiring, sobering concept for the UK’s new Holocaust Memorial and Learning Centre. Constructed right in the heart of our democracy, it will be a lasting tribute both to those who died and to those who survived.


Through this project, we stand up as a nation; we stand together regardless of our religion, race or background; and we stand against ignorance and bigotry. The new Learning Centre will not only remind us of mankind’s capacity for darkness, through the story of the Holocaust and other genocides - crucially, it will also remind us of our incredible capacity for good.
The Mayor of London, Sadiq Khan, said:


Congratulations to Sir David Adjaye and his team on an exceptional winning design for the UK’s Holocaust Memorial and Learning Centre. The standard of entries were incredibly strong, but David’s stood out for its beauty and sensitivity.


This unique and immersive memorial is not just for Londoners, but for the whole UK. It will ensure the horrors of the Holocaust are never forgotten and will stand as a powerful reminder to future generations about the fragility of peace. I look forward to working with the UK Holocaust Memorial Foundation as the project develops.
Chief Rabbi Ephraim Mirvis said:


The question of how we will memorialise the Holocaust in the years to come, in a society which will no longer be able to rely on first-hand testimony of survivors, is one that should occupy the mind of every one of us. Today, the British nation has taken an important and historic step in offering our answer to that question.


The outstanding winning concept will provide an entry point for a greater national understanding of the Holocaust and its contemporary relevance. This timely memorial will encourage and inspire peaceful coexistence and tolerance and will lead to a better appreciation of what can happen when hatred is allowed to develop unchecked.
Sarah Weir, Chief Executive of the Design Council, said:


It was a privilege to be a part of the judging panel for such an extraordinarily important and influential project. The quality of the entries was extremely high and the expertise of the winning team exemplified all that is best about British design creativity and talent, for which we are renowned.


The bold and sensitive collaboration between architecture, landscape architecture, art and design from such a multi-faceted and award winning team truly captured our attention. But also the seriousness with which the team approached the brief and the responsibility they saw they had to carry the messages from this terrible history on to the generations to come. Sir David Adjaye described the core of their concept during the interviews as being ‘architecture as emotion’. That powerful and resonant core is one I very much look forward to seeing develop and come to fruition for all of us to experience.
Ed Balls, who was a member of the Prime Minister’s Holocaust Commission and is now a member of the Holocaust Memorial Foundation Board, said:


What better way to show that we will not tolerate hatred than our new Holocaust Memorial, right next to our Parliament. There is no location more fitting to honour the victims of one of humanity’s greatest tragedies than side-by-side with one of humanity’s oldest democracies. No better way to strengthen education initiatives up and down the country.


Today we stand up as a nation and say to each other, and to the world, that there is no place for hate in our society. There is no better gift we can pass to future generations than the knowledge of where hatred, unchecked, can lead.
Paul Williams OBE, Stanton Williams Architects.


Firstly, I would like to congratulate David Adjaye and his team on being awarded this hugely significant, and emotionally charged commission. A commission requiring not only sensitivity to the subject matter, but also the surrounding landscape and adjacency to Parliament.


The team’s proposals for a ‘sensory experience’ were expressed passionately and convincingly in their presentation. This core objective from the concept designs must sit at the heart of the development stage that will now start in discussion with stakeholders as the project moves forward.

19 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Description of the winning concept The winning design concept was inspired by research into the site, Victoria Tower Gardens, next to the Houses of Parliament, with Sir David Adjaye describing the location as a “park of Britain’s conscience”. The memorial links with the statue of Emmeline Pankhurst, the Burghers of Calais and the Buxton Memorial: all four recognising injustice and the need to oppose it. In order to keep the park as a park and to maintain the green space, the...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 19 users