Sunny Apartment

Taichung / Taiwan / 2018

39
39 Love 2,967 Visits Published

Sunny Apartment
is located in Taichung, one of the typical units of Taiwanese housing.
In original plan, light and ventilation of public space were blocked by rooms, only the south has an opening. It was far from
the ideal home we expected.
Therefore, we propose three strategies from the essence of living and life:
1. Flowing Space:
A new space order of pentagon was placed into the plan. Then the fluidity and dynamicity of shared space is caused
naturally. Oblique walls delimiting the space simultaneously create an extension of the sight and circulation, and the
sunshine on it to form the trace of time.
2. Flowing Air:
After integrating the functions with the new pentagonal space order. The opening of north, west and the south sides are
released, not only the sunlight is introduced in addition the air flow into the shared space naturally. The quality of space
and the comfortability of life are enhanced with the breeze. Definition of Sound: Create sound differences in the space.
3. Sound Fields:
The space is flowing and continuous. We would like to define soft boundaries of the space by sound. Therefore the
Dome-form ceilings are placed in each pentagonal spaces to cause the sound of life reflected and concentrated to create
several sound fields to define functions of life .And the curved lighting from the gap of dome also creates a rich spatial
layers and depth.
In this project, We look forward to create a new living with new order of plan and new pattern of section. All about Light,
Air and Sound.

project data:
name of project: Sunny Apartment
clients: Mr. and Mrs. Feng
design firm: Very Studio︱Che Wang Architects
design team: Che Wang+ Colette Kuo,
You-Nian Lin, Jo-Ting Wung, Chi-Wei Chen, JY Ho, YJ Shen, JH Liao, SH Jhang, CL Shao, ZP Wu
location: Taichung City, Taiwan
construction area: 200 sqm
design period: Jul. 2016- Dec. 2016
construction period: Jan. 2017- Jan. 2018
simulation consultant: Sustainable Building Engineering for Design Lab/ Chieh-Ting Yang, Po-Yao Wang, Chuan-Hsuan Lin, Yaw-Shyan Tsay
contractor: Ching-Hsiung Yang
photography: Studio Millspace, Te-Fan Wang, Very Studio | Che Wang Architects

39 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Sunny Apartmentis located in Taichung, one of the typical units of Taiwanese housing.In original plan, light and ventilation of public space were blocked by rooms, only the south has an opening. It was far fromthe ideal home we expected.Therefore, we propose three strategies from the essence of living and life:1. Flowing Space:A new space order of pentagon was placed into the plan. Then the fluidity and dynamicity of shared space is causednaturally. Oblique walls delimiting the space...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 39 users