The Library - Valextra Flagship Store

Chengdu / China / 2018

18
18 Love 3,900 Visits Published

By demolishing the existing exterior within a mall of unified facades, we pursued the concept of a raised mass; made tangible as a solid block of dark concrete. Poised on a corner site, the rectilinear carved form spans two stories in height, hovering uncannily within its boundaries; this playful moment of architectural tension is further emphasized by lighting the object from below. A scattered and restrained composition of deep vertical and horizontal punches provokes further curiosity in the viewer, presenting teasing glimpses of the movement within.
 


如恩为意大利皮具品牌Valextra设计的成都旗舰店采用“悬浮”的概念打造建筑的外观,移除了商场原有的统一门面,塑造出有形立体的混凝土立面。店铺安然位于商区的一隅,直线雕刻的立面形体从一层延伸至二层,深沉地“悬停”于地面之上,在夜间,立面底部的照明又增强了这种建筑张力所制造出的趣味感。混凝土表皮上设置了一组纵向和横向的开口,分散又不失内敛,人们可以通过这些开口从室外窥视到空间内活动,激发出更加强烈的好奇心。


The mass is entered through, off center and purposeful incomplete, it collides with the existing structure of the neighboring building. The first hints of the interior spaces are suggested to the individual by the curved glass door intersecting the rectilinear mass, detailed in brass and curved green tile. 


如恩为Valextra成都旗舰店精心设计了不完整、不对称的拱形入口,与周围建筑的结构形成有趣的“冲突”。来到店铺门前,首先进入视野的是曲线优美的玻璃开门和直线轮廓的空间结构,两种线条交错互动营造出富有变化的空间体验,黄铜的曲线门框和波纹状的绿色瓷砖也是建筑师的巧思,为顾客更进一步的空间体验制造有趣的铺垫。


A simple dialogue of geometric play breaks down the carved interior volume into two connected spaces; the Library and the Reading Room. Upon entering the individual is welcomed into an expansive space of curated display and a vernacular material palette. A floor plane of reclaimed Chinese grey brick is sliced and twisted in a circular motion, reflecting the display hanging above.



在室内,如恩以几何的形式“挖凿”出两个相连的空间,一间为“图书馆”,一间为“阅览室”。内部空间开阔,陈设着Valextra的各类产品,顾客在浏览产品的同时也可以看到空间营造所采用的多种本地材料。回收利用的中式灰砖经切割后平铺于地面,拼接出圆形的纹理,与上方环形“悬挂”的展示架相呼应。


Here a bespoke circular structure of Walnut shelving is suspended from the mass presenting the store with ample display space, a sense of layering and a lighting scheme which nods to the purposeful curation of a museum – penetrated by natural light from the deep façade punches. The central space cumulates in a solid statement table, where brick rises from the floor plane to meet a slab of solid white marble, below a deep conical light funnel bringing to mind the Oculus of the Pantheon.


 


胡桃木展示架为店铺提供了充足的展示空间。精心策划的空间层次和室内照明营造出博物馆般的静谧氛围,从外墙底部的开窗进入室内的自然光更增强了空间的仪式感。“图书馆”区域的中央设置了一座由相同灰砖垒砌而成的陈列台,与一张白色大理石桌板相交错。自然光从顶部的锥形天窗倾泻而下,如同置身于罗马万神殿一般,在光与空间之中感受神圣与庄严。


Exploring deeper into the carved out interior, and passing through the library screen, one enters the Reading Room. Returning to a rectilinear format, this intimate space enshrouds product and individual in a wall of vertically placed, curved green tiles. The undulating material offers texture and depth to the walls inside the mass with a reflective glazed finish. Valextra’s most exclusive products are presented in this quiet space on a monolithic table of juxtaposed layers raising from the ground; reclaimed grey bricks, white porcelain tiles, green fabric and a deep layer of solid reclaimed wood; a final focal point of destination completing the conceptually driven retail space.


 


向空间深处探索,人们可穿过“图书馆”的屏风进入“阅览室”。这一区域又回归了直线形式的空间布局,产品陈列墙上竖向铺覆着柱状的森林绿瓷砖,波纹质感的墙面略带反射光感,为整面墙面赋予深度和肌理感。幽静的“阅览室”中心也设置了一座陈列台,陈列着Valextra限量的包具,陈列台底部材料采用了和地面相同的回收灰砖,之上则由不同的材料层层叠加,依次为白色陶瓷砖、绿色织物,顶部是一张厚重的回收木板,整座陈列台成为这一空间里的焦点,点亮了这场空间体验之旅的尾声。


Photos by Pedro Pegenaute


照片:Pedro Pegenaute

18 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    By demolishing the existing exterior within a mall of unified facades, we pursued the concept of a raised mass; made tangible as a solid block of dark concrete. Poised on a corner site, the rectilinear carved form spans two stories in height, hovering uncannily within its boundaries; this playful moment of architectural tension is further emphasized by lighting the object from below. A scattered and restrained composition of deep vertical and horizontal punches provokes further curiosity in the...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Showrooms/Shops
    Archilovers On Instagram
    Lovers 18 users