Casa en La Vall

Spain / 2018

11
11 Love 7,552 Visits Published

The project is based in a revision of the vernacular townhouse, located in the old town of the city. Its interior spaces are arranged around a sequence of hierarchically disposed patios that introduce sunlight into the rooms. As the house opens to these patios, the private life is sheltered in the interior. In spite of this, a special attention has been paid to the façade in order to achieve a complete integration of the house in the local environment.

TRADITION FROM MODERNITY
The façade has been made with natural finishes and materials, and solid surfaces exceed the openings, designed according to the typical proportions in a townhouse, resulting in a contemporary interpretation that complete a historical site. The use of natural materials in light tones, such as the irregularly shaped stone plinth and the mortars, is combined with darker details such as small elements of forged steel and wood. These contrasts make the house look vivid. “The hermetic façade towards the street introduces an element of surprise for the user, as it contrasts with the bright interior generated by means of a sequence of patios where the rooms are distributed around”, Ramón Esteve.

MICROCOSM
The house plan features strongly longitudinal proportions. The ground floor hosts the day rooms with a direct link to the street, thus keeping a typical townhouse layout. The larger patio is enclosed, so the garden that contains the pool is visually linked to the sky and generates a microcosm. The night areas are located on the first floor, where the main bedroom opens to the patio through a garden terrace.

SUSTAINABILITY
The house has been designed according to sustainability criteria by means of the installation of water-harvesting devices and the integration of solar photovoltaic panels to produce electricity and hot water.


[ES]


El proyecto parte de una revisión de la vivienda tradicional entre medianeras, situada en el casco histórico de la población. Los espacios interiores se articulan en torno a una secuencia de patios dispuestos de forma jerárquica, que bañan de luz natural las estancias y sobre los que se abre la casa provocando que la vida privada se vuelque hacia el interior. En contraposición, se  presta especial atención a la fachada para que la integración de la casa en el entorno sea total. “El hermetismo hacia la calle juega con el factor sorpresa para el usuario, contrastando con el interior luminoso que se genera a través de una secuencia de patios en torno a los que se distribuye el interior de la vivienda”, Ramón Esteve. 

TRADICIÓN DESDE LA MODERNIDAD
La fachada se resuelve con acabados y materiales naturales, donde prima el ciego sobre el hueco diseñado con las proporciones tipológicas en las casas del centro del pueblo, haciendo una interpretación contemporánea que completa un conjunto histórico. El uso de estos materiales naturales en tonos claros, como el zócalo de piedra con formato irregular y los morteros; combinados con pequeños detalles más oscuros, como elementos metálicos de acero forjado y madera, hacen que el conjunto transmita frescura.

MICROCOSMOS 
La vivienda se caracteriza por las marcadas medidas longitudinales de la planta. En la planta baja se sitúan las zonas de día que guardan relación directa con la calle; manteniendo la distribución propia de las casas de pueblo. El patio de mayor tamaño se confina a modo de recinto, generando un microcosmos en el jardín que alberga la piscina y conecta visualmente con el cielo. La zona de noche se ubica en la planta primera, donde el dormitorio principal vuelca al gran patio a través de una terraza ajardinada.

SOSTENIBILIDAD
El diseño de la vivienda responde a criterios de sostenibilidad mediante la instalación de mecanismos para la recogida de aguas, la Integración de placas solares y fotovoltaicas para el abastecimiento de electricidad, y la generación de agua caliente mediante energías renovables.

11 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The project is based in a revision of the vernacular townhouse, located in the old town of the city. Its interior spaces are arranged around a sequence of hierarchically disposed patios that introduce sunlight into the rooms. As the house opens to these patios, the private life is sheltered in the interior. In spite of this, a special attention has been paid to the façade in order to achieve a complete integration of the house in the local environment.TRADITION FROM...

    Project details
    • Year 2018
    • Status Current works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 11 users