Sardenya apartment

Barcelona / Spain / 2018

18
18 Love 1,836 Visits Published

The previous state of the apartment belonged to a way of living incompatible with the requirements of the new owner. These new requirements, even starting from the domestic conventionality, left enough freedom to treat the new apartment in a less corseted way. Therefore, the new proposal starts from the total demolition of the pre-existing situation, keeping only the structural system (for technical and economic reasons, structural interventions were ruled out).


The proposal introduces two L-shaped elements that encompass those functions that the new owner, a single man, required with a certain independence: a first L-shape partition, oriented towards the access, houses the kitchen area; and a second L-shape partition houses the bedroom spaces with bathroom en suite. The rest of the space is intended to flow freely inside, to maximize the sense of space and abolish the boundaries between rooms: for example, both the bedroom and the guest bathroom are closed with large oversized pivoting doors, from floor to ceiling, with no perimeter frames. This means that the partitions are not only interrupted when arriving at the doors gaps(there are no lintels), but when they open, the communication is total and the space sneaks through, extending the common spaces to these rooms whose use is expected to be occasional , thus avoiding that they remain closed and residual. Similarly, the study area is an ambiguous space that connects to the common spaces through a new pivoting door, similar to the previous ones, but this time of glass, which in turn connects to the bedroom through two large sliding doors that also do not reach the ceiling, and that in their composition of different types of glass, draw superimposed figures that blur the dominant axes of the rooms.


This spatial treatment of blurring the boundaries is the same as that of the areas of the two L-shaped elements mentioned above: the kitchen is focused towards the entrance, but at the same time it is separated from it with an independent partition, cladded with a large mirror that blurs the narrowest passage to the kitchen; and simultaneously it opens into the living room through an island that exceeds its limits. Likewise, the bedroom has been undone in several rooms; the anteroom of the same is the study area, communicated with the bed area (separated by the sliding glass doors but communicated by the top of them), and the bathroom is accessed from the bed area, this space more secluded and private.


The material treatment accompanies the spatial concept, insinuating the position of each use in rooms that otherwise have no defined boundaries. Although the kitchen is housed in a more or less recognizable room, its color is black, and golden details in brass (the faucet, the sink) contrast the black surfaces; the large pivoting doors of the guest rooms are lacquered in black, and their handles again in brass, highlighting the interruption of the white walls; the bathroom suite is completely black, a mix of ceramic, granite, microcement and black varnish, and with taps, sinks and other accessories all in black. On the contrary, the guest bathroom has the opposite treatment, here the granite, the microcement and the varnish are all white, although the wash basin and faucets are kept in black. The sliding and pivoting doors of iron and glass draw figures that blur the axes, but also mark areas of privacy and more visible areas.


The lighting fixtures play alternating blacks and whites; the furniture is made of white lacquered wood and all the handles are black. Even the new flooring of the exterior terrace, whose walls had to preserve the original color, mark a perimeter band of white microcement that inside receives a fragmented black tiling, as an exterior carpet.


Two bands of brass cover the edges of the two L-shaped elements that organize the interior, highlighting its spatial importance, and its independence from the rest of the partitions.


-


Team:


Engineering: Marés ingenieros


Architecture: Pau Just / Cayetano de la Torre


 


(es)


El estado existente del apartamento pertenecía a un modo de habitar incompatible con los requerimientos del nuevo propietario. Estos nuevos requerimientos, aun partiendo de la convencionalidad doméstica, dejaban la suficiente libertad para tratar la nueva vivienda de una manera menos encorsetada. Por lo tanto, la nueva propuesta parte del derribo total de la situación preexistente, respetando únicamente el sistema estructural (por motivos técnicos y económicos, se descartaron intervenciones estructurales).


La propuesta implanta dos elementos en forma de L que engloban aquellas funciones que el nuevo propietario, un hombre soltero, requería con una cierta independencia: una primera L orientada hacia el acceso acoge la zona de cocina, y una segunda L alberga los espacios de dormitorio con baño en suite.El resto del espacio se pretende que fluya libremente por el interior, para potenciar al máximo la sensación de espacialidad y abolir los límites entre habitaciones: por ejemplo, tanto el dormitorio, como el baño de invitados, se cierran con grandes puertas pivotantes sobredimensionadas, de suelo a techo, sin marcos perimetrales. Esto hace que los cerramientos no sólo se interrumpan al llegar a las puertas (no hay dinteles), sino que al abrirse, la comunicación es total y el espacio se cuela a su través, extendiendo los espacios comunes a estas estancias cuyo uso se prevé ocasional, evitando por lo tanto que permanezcan cerradas y residuales. De igual manera, la zona de estudio es un espacio ambiguo que se conecta a los espacios comunes a través de una nueva puerta pivotante, similar a las anteriores, pero esta vez de vidrio, que a su vez se conecta con el dormitorio mediante dos grandes puertas correderas que tampoco llegan al techo, y que en su despiece de distintos tipos de vidrio dibujan figuras superpuestas que difuminan los ejes dominantes de las habitaciones.


Este tratamiento espacial de desdibujar los límites es el mismo con el que se tratan los ámbitos de las dos L mencionadas anteriormente: la cocina se enfoca hacia la entrada, pero a la vez se separa de ella con un tabique independiente, recorrido por un gran espejo que desdibuja el paso más estrecho hacia la cocina; y simultáneamente se abre hacia el salón-comedor a través de una isla que sobrepasa sus límites. Igualmente, el dormitorio se ha deshecho en varias estancias; la antesala del mismo es la zona de estudio, comunicada con la zona de cama (separada por las correderas de vidrio pero comunicada por la parte superior de las mismas), y del dormitorio se accede al baño en suite, espacio éste más recluido y privado.


 


El tratamiento material acompaña el concepto espacial, insinuando la posición de cada uso en estancias que por lo demás no tienen límites definidos. Si bien la cocina está alojada en una estancia más o menos reconocible, su color es el negro, y apuntes dorados en latón (el grifo, el fregadero) contrastan las superficies negras; las grandes puertas pivotantes de las estancias de invitados son lacadas en negro, y sus tiradores de nuevo de latón, marcando la interrupción de los paramentos blancos; el baño suite es completamente negro, mezcla de cerámica, granito, microcemento y esmalte negro, y con grifos, lavabos y demás accesorios todos en negro. Por el contrario, el baño de invitados tiene el tratamiento opuesto, aquí el granito, el microcemento y los esmaltes son blancos, aunque los sanitarios y grifos se mantienen en negro. Las correderas y puertas pivotantes de hierro y vidrio reciben despieces que desdibujan los ejes, pero también marcan zonas de privacidad y zonas más visibles. Las luminarias juegan alternando blancos y negros; los muebles diseñados son de madera lacada blanca y todos los tiradores son negros. Incluso el nuevo pavimento de la terraza exterior, cuyos paramentos tuvieron que conservar el color original, marcan una banda perimetral de microcemento blanco que en su interior recibe un despiece fragmentado de cerámica negra, a modo de alfombra exterior.


 


Dos bandas de latón recubren los cantos de las dos paritciones en L que organizan el interior, marcando su importancia espacial, y su independencia respecto al resto de paramentos.


-


Equipo:


Ingeniería: Marés ingenieros


Arquitectura: Pau Just / Cayetano de la Torre

18 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The previous state of the apartment belonged to a way of living incompatible with the requirements of the new owner. These new requirements, even starting from the domestic conventionality, left enough freedom to treat the new apartment in a less corseted way. Therefore, the new proposal starts from the total demolition of the pre-existing situation, keeping only the structural system (for technical and economic reasons, structural interventions were ruled out). The proposal introduces two...

    Project details
    • Year 2018
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2018
    • Client Private
    • Cost <80.000 €
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 18 users