Linear & Square

London / United Kingdom / 2016

0
0 Love 492 Visits Published

Overview:


Designed by Daniele Petteno Architecture Workshop for a young family and completed in Summer 2016 in London Fulham, Linear&Square are two wetrooms which are part of a full house remodelling and extension project, and which respond to the main and crucial wetrooms design matters in two simple and different ways, different for layout, design, colours and lighting choices, but close each other for their philosophy and practicality.


 


‘Linear’ (1.25m x 2.95m)


This is the bathroom-wetroom specifically designed for the whole family when spending time in the basement TV room, and for occasional guests, especially when staying overnight. The room has been shaped within the spaces generated by the new basement, excavated underneath of the existing house.


Clients requirements for this room were quite clear, and in this case focussed on minimizing the size of the bathroom as much as possible, to maximize the size of the adjacent TV-Cinema room. This bathroom should have always looked clean and tidy, and materials, colours and artificial lighting should have been studied carefully, in order to make the room attractive although relatively small and lack of natural light.


Our solution for this bathroom has then been to design a fully waterproof wet-room with a minimum but still comfortable size.
In only 1.25x2.95m fitted a relatively large walk-in shower, a wide vanity unit with a quite generous washing basing, WC, towel warmer and a few related minor pieces. In the space optimization, very important were the location of the different elements, the access point, and the type of door used, pocket sliding, which allowed a such considerable compression. Walls and floor have been tiled with medium size porcelain tiles with a mid-dark grey volcanic stone appearance and artificial lighting has been studied to create reverbs and reflections which could have generated pleasant tonal shades and contrasts on walls and ceiling, this to improve the visual depth to the room.


 


‘Square’ (2.5m x 2.65m)


This is the Master bedroom dedicated bathroom. The starting condition was a relatively large room with nice natural light but very poorly layouted and with run-down sanitary ware and furniture.


Clients requirements for this room were clear and mostly focussed on improving the efficiency of the layout, maximize the natural light, improve the practicality of the sanitary ware and give an overall feeling of pleasant continuity between the master bedroom and the bathroom itself.


In order to achieve these quite clear targets we then thought to reduce the number of pieces/furniture in the room (3 main only), opt here as well for a walk-in shower rather than a bathtub, in accordance with Clients preferences, limit the tiled areas to a ‘relative minimum’ and choose medium size tiles formats, both to save in wastage/tiles costs and to maximize the areas of light-reflective white painted surfaces. We then chose tiles with the same shade intensity of the timber floor, although of different tone, to extend the sense of visual continuity from the master bedroom in the bathroom and thought to cover the vanity unit below the washing basin with the same timber boards used for the bedroom floor.


The result is a space extremely practical and easily cleanable, characterized by very simple geometries and materials and enhanced by the natural light that reverbs on the high walls during the whole daytime.

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Overview: Designed by Daniele Petteno Architecture Workshop for a young family and completed in Summer 2016 in London Fulham, Linear&Square are two wetrooms which are part of a full house remodelling and extension project, and which respond to the main and crucial wetrooms design matters in two simple and different ways, different for layout, design, colours and lighting choices, but close each other for their philosophy and practicality.   ‘Linear’ (1.25m x 2.95m) This...

    Project details
    • Year 2016
    • Work started in 2016
    • Work finished in 2016
    • Main structure Mixed structure
    • Client Private
    • Contractor Urban Living Construction
    • Cost £16,000
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram