Out of the box

Herent / Belgium / 2013

2
2 Love 551 Visits Published

Deze grote eengzinswoning is gelegen op een wondermooie locatie ergens in Vlaams-Brabant, met uitzicht over de naburige stad. Het huis is imposant zonder bombastisch te zijn, opvallend zonder zich op te dringen. Het huis is getekend voor een nieuw samengesteld gezin met vier kinderen. Ze hadden geen bijzondere eisen, maar wilden wel iets heel speciaals en exclusiefs. Het huis moest aan de buitenkant dynamiek uitstralen en aan de binnenkant rust bieden.Vier slaapkamers voor de kinderen, met aparte zones voor de twee meisjes en de twee jongens. Een slaapkamer voor de ouders, twee badkamers, een bureau boven en een kantoor in de kelder. Er is gewerkt met drie volumes. Wat het meest in het oog springt, zijn de twee volumes van het gelijkvloers, die aan de straatkant schuin oplopen. Zo ontstaan daaronder twee andere functies. Aan de ene kant is dat de carport, aan de andere een lichtschacht die naar de verzonken patio en de kelder leidt. Het huis is volledig onderkelderd, met de bedoeling er een bureau en hobbykelder van te maken.De kelder krijgt natuurlijk daglicht vanuit de ruimte onder een van de schuine vlakken vooraan. En daar is  ook een terrasje ontworpen, een patio waar je vanuit de kelder toegang toe hebt. Vanachter zijn de twee volumes gekoppeld. Dat accentueert het weidse landschap, iets wat heel belangrijk was voor de eigenaars. Het volume dat over alles staat is wat geschrankt geplaatst en heeft een beetje een vlinderdakvorm. Daarmee zijn we meteen ook tegemoetgekomen aan het stedenbouwkundige voorschrift voor schuine daken. Het circulatiepunt zit centraal, waar de blokken elkaar overlappen. Het huis heeft een betonnen structuur, wat ook nodig was voor de constructie van de uitkragingen. Binnenin zijn alle vloeren en trappen uitgewerkt in witte PU gietvloer, zowel op het gelijkvloers als op de verdiepingen. Alleen op het gelijkvloers is de vloer wit-grijs. Ook in de keuken, waarvoor vooral Kerrock is gebruikt, zijn wit en zuiver de kernwoorden. Hetzelfde geldt voor de badkamer, met Kerrock voor de wastafel en de omkasting van het bad, en witte mozaïektegels aan de muren, gecombineerd met een warme toets van eik. Het huis heeft een E-peil van 58. Er is gekozen voor een water-water warmtepomp. De bouwaanvraag was ingediend door ons in februari 2012 en de woning is opgeleverd eind 2013.

2 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Deze grote eengzinswoning is gelegen op een wondermooie locatie ergens in Vlaams-Brabant, met uitzicht over de naburige stad. Het huis is imposant zonder bombastisch te zijn, opvallend zonder zich op te dringen. Het huis is getekend voor een nieuw samengesteld gezin met vier kinderen. Ze hadden geen bijzondere eisen, maar wilden wel iets heel speciaals en exclusiefs. Het huis moest aan de buitenkant dynamiek uitstralen en aan de binnenkant rust bieden.Vier slaapkamers voor de kinderen, met...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2012
    • Work finished in 2013
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users