SPAZIO MOBILE

Pinerolo / Italy / 2017

26
26 Love 2,942 Visits Published

The “Spazio Mobile” project arose from the necessity to rethink the furniture exhibition Chiale Arreda in Pinerolo (near Turin) and create a more flexible and adaptable space. The aim was to find a way to modify the space over time, following the different needs of the furniture shop. The open-space has been distributed through four steel rails incorporated in the ceiling structure can divide the area in plan. Every rail has a special attaching system for the fastening of micro-perforated metal-sheet screening panels. The system has been designed so that the panels can be placed all along the line, one close to another or turned according to the necessity, in order to create different exhibition paths.


[IT]


Il progetto “Spazio Mobile” nasce dall’esigenza di ripensare il mobilificio Chiale Arreda di Pinerolo (TO) e creare uno spazio più flessibile e versatile. L’obiettivo era trovare una soluzione in grado di modulare lo spazio nel tempo, in funzione delle differenti esigenze merceologiche del mobilificio.


È stata quindi individuata una scansione per suddividere planimetricamente l’open-space attraverso l’inserimento di 4 binari in acciaio annegati a livello del soffitto. Ogni binario è stato dotato di un apposito sistema di fissaggio per l’ancoraggio di pannelli-separet in lamiera metallica microforata. Il sistema è stato studiato in modo che i pannelli possano essere posizionati lungo tutto il binario, accostati gli uni agli altri o ruotati a piacere così da creare diversi percorsi espositivi.


Il nuovo pavimento, realizzato con un tappeto in tramatura vinilica, si integra con il resto degli elementi per dar vita ad ambiente chiaro e luminoso, che esalta i colori e i materiali degli arredi esposti.

26 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The “Spazio Mobile” project arose from the necessity to rethink the furniture exhibition Chiale Arreda in Pinerolo (near Turin) and create a more flexible and adaptable space. The aim was to find a way to modify the space over time, following the different needs of the furniture shop. The open-space has been distributed through four steel rails incorporated in the ceiling structure can divide the area in plan. Every rail has a special attaching system for the fastening of...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 26 users