No.36 House

Isfahan / Iran / 2017

1
1 Love 548 Visits Published

Based on the building’s main form, balconies are deployed on southern façade with access from every unit’s bedroom and living room on every floor, resulting in life tradition revival that is use of balconies semi-open space.


The façade is designed based on composition of balconies’ open and semi-open spaces beside solid panels’ pattern. Each element’s placement is based on each unit’s plan that has made a strong connection between form and function.


The goal is to make the user participate in architecture, forming the outer shell of the building, tuning light and shadow, and view, which can be practically achieved through placing a movable panel on the façade and changing an open space to a semi-open or closed space with the pattern-change feature.


Having in mind the economy limitation in forming open and semi-open spaces as well as effective connection between such spaces in residential buildings, it is tried to persuade users to use the semi-open space between inside and outside of the building through controlling view of the outside using solid and semi-transparent panels in balconies. Ultimately, the design tries to create visual dynamics and variety through making depth over surface by placing semi-transparent movable panels in contrast with the solid and the transparent panels of the design geometrical framework leading to a volumetric façade which was limited to just one surface.

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Based on the building’s main form, balconies are deployed on southern façade with access from every unit’s bedroom and living room on every floor, resulting in life tradition revival that is use of balconies semi-open space. The façade is designed based on composition of balconies’ open and semi-open spaces beside solid panels’ pattern. Each element’s placement is based on each unit’s plan that has made a strong connection between form and...

    Project details
    • Year 2017
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Current works
    • Type Apartments / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users