Casa RDP

Ecuador / 2015

50
50 Love 5,343 Visits Published

The memory


The projects in which we get involved come as an answer to the understanding of all parties and to the singularities of each particular environment. Our intention is not to look for predetermined solutions, so the ideas for this house are born from wishes, experiences and the clients’ ways of living.


When the owner was a little kid, he wanted to decipher the mechanisms of old clocks. His passion for mechanics drove him into motorbikes and Land Rover cars. He was interested in a very didactic, utilitarian and dismantable house (in the understanding of the pieces in the manner of the mechanics of these vehicles). Constructive solutions had to be visible, no matter their manufacture. When we understood this direct connection to metal, the idea and the desire to live in a container house appeared. One of the main reasons to experiment with this material was the energy saving. These objects become waste after their life cycle (there are so many in the world that it becomes a problem). When changing their function and making them habitable, not only are we giving them a new use but we are also building in a clean manner. Design wise we worked towards simplification using only the necessary pieces.


Seven 20 feet containers and one 40 feet container arrived, later, to La Morita (Tumbaco) from Guayaquil. These units should help assemble a unique housing, located in a big green, fairly flat area and disconnected from the city’s mundane noise.


The beginning


Containers are imperfect. They keep all their scars as a legacy to their dent register and history of uses. These objects were conceived as the complementary spaces of the house: storage rooms, bathrooms, closets and kitchen. They are basically used in their natural state. It was at this point that we considered to not change their original structure and in case of doing so, finding the responsible justification to intervene. By doing so, modifications were strategic and linked to lighting, air circulation and connection between exterior and interior spaces.


With the intention of showing the essence of the material, factory paint was removed to the exterior (visible metal), whilst a neutral and sanitary nature guided by the colour white was kept at the interior. Works on the floor would be done later, keeping its original wood.


The process


Four building phases were planned:


The first one related to the melting of the platforms, some rectangular basis of polished concrete, strategically laid out and organized along the topography in the manner of small functional stains. Due to a slight variation in the levels of the land’s longitudinal cut, platforms outstand as less as possible from the highest ridge, turning into small blurry island in sight.


The second phase was the assembly, alignment and moorings of the containers to the concrete platforms with a mechanical crane. In all cases, containers are supported on top of the concrete, slightly flying towards the exterior, offering a sense of balance and weight control. These pieces are set apart from each other with the intention of creating and delimiting habitable spaces and at the same time constitute the vertebral column of the house on which the roofs are settled.


The third phase relates to the positioning and soldering of the metallic beams system. These beams cross from container to container and help in the reinforcement of the concrete tiles.


Lastly, the fourth phase consisted on lowering a system of cables and beams from the roof which helps to give form to the bedrooms, where wood is the main material.


The house keeps a very strong connection with the exterior (green area and mountain) and all spaces in between containers are a sort of lack of material where the only noticeable elements are the metallic frames with the glass.


Three mechanical systems were designed to transform the use of spaces, a manual elevator to go up to the second floor, operable shutters placed in the bedrooms and a flexible floor in the master bathroom which folds and unfolds to discover a bathtub. All these solutions are like a game that allows the user to be a part of a style of architecture thought specifically for them.



[ES]
Diseño arquitectónico: Daniel Moreno Flores y Sebastian Calero


Diseño: 2014 - 2015
Año de proyecto: 2015
Costo de la obra: $170.000
Área interiores: 251.75 m2
Área exteriores: 123.55 m2
Costo por metro cuadrado: $542
Diseño Estructural: Jorge Vintimilla
Colaboración: Elvis Escudero
Construcción: Esteban Romo
Construcción plataformas: Iván Cevallos / Víctor Sánchez
Maestro: Leoncio Lanche
Eléctrico: Rodrigo Tipan
Plomería: Fernando Heredia
Asesoría estructura Metálica: Freddy López / Jinson Romero
Colaboración: Luis Fernando Taco, Roberto Alban, Gustavo Aguirre,
Mateo Torres, Santiago Egas, Gabriela Loaiza, José López, Tatiana
Chávez
Propietarios: Familia Esteban Romo y Fernanda del Pozo
Fotografías: Lorena Darquea Schettini, Sebastian Calero, Roberto Alban, Daniel Moreno Flores y Federico Cairoli


La memoria


Los proyectos que hacemos corresponden al entendimiento de todas las partes y las singularidades de cada entorno en particular. No pretendemos buscar soluciones predeterminadas, por lo que las ideas de esta casa nacen de deseos, experiencias y formas de vivir de los clientes. 


El propietario,  cuando era pequeño,  buscaba descifrar el funcionamiento de los relojes antiguos. Esta pasión por la mecánica le llevó más tarde hacia las motos y los autos Land Rover. Le interesaba una casa muy didáctica, utilitaria y desarmable (en el entendimiento de las piezas como la mecánica de estos vehículos) y que las soluciones constructivas sean visibles, sin importar su manufactura. Al descifrar esta vinculación directa con el metal, apareció la idea y el anhelo de vivir en una casa de contenedores. Una de las razones principales para experimentar con este material, fue el ahorro energético que implica, ya que después de su vida útil estos objetos se convierten en desechos (al haber tantos en el mundo se convierte en un problema), al cambiarle su función y habitables, no solo que se da un nuevo uso sino que se construye de manera limpia. En el diseño se hizo un trabajo de simplificación donde únicamente debían existir las piezas necesarias.


Posteriormente, arribaron a La Morita (Tumbaco) siete contenedores de 20 pies y uno de 40 pies, procedentes de Guayaquil.  Estos módulos debían ayudar a ensamblar una vivienda singular,  implantada en un gran área verde, casi plana, y desligada del mundano ruido de la ciudad.  


Los principios


Los contenedores son imperfectos, mantienen todas sus cicatrices como el legado a su registro de golpes e historia de usos. Estos objetos fueron pensados como los espacios complementarios de la casa: bodegas, baños, closets y cocina, y prácticamente se los utiliza en su estado natural. Es así que  se planteó la posibilidad de no hacer  cambios en su estructura original, y en caso de hacerlo, encontrar la justificación responsable para intervenir. De esta manera, las modificaciones realizadas fueron estratégicas y ligadas estrictamente a criterios de iluminación, ventilación y vinculación entre ambientes interiores y exteriores.


Por otra parte, y con el afán de evidenciar la esencia material, se retiró la pintura de fábrica hacia el exterior (metal visto), mientras que al interior,  se mantuvo un carácter neutro y sanitario, guiado por el color blanco. Posteriormente, se trabajaría el piso, el cual mantuvo su madera original.


El proceso


Se planificaron cuatro etapas de construcción:


La primera que correspondió a la fundición de plataformas, unas bases rectangulares de hormigón pulido, sentadas y ordenadas estratégicamente a lo largo de la topografía a manera de pequeñas manchas funcionales. Debido a una ligera variación de niveles en el corte longitudinal del terreno, las plataformas sobresalen lo menos posible desde la arista más alta, son unas pequeñas islas borrosas a la vista. La segunda etapa, fue el montaje, alineamiento y anclaje de los contenedores sobre las plataformas de hormigón por medio de una grúa mecánica. En todos los casos, los contenedores se apoyan sobre el hormigón,  vuelan ligeramente hacia el exterior, dando una sensación de equilibrio y control de pesos. Estas piezas se distancian unas de otras con el fin de crear y delimitar los espacios habitables y,  a su vez, constituyen la estructura vertebral de la casa, sobre la que se asientan las cubiertas.  La tercera etapa correspondió a la colocación y soldadura del sistema de vigas metálicas, las cuales cruzan de contenedor a contenedor y ayudan al armado de las losetas de hormigón. Por último, la cuarta etapa,  consistió en descolgar desde la cubierta, un sistema de cables y vigas, que ayudaron a conformar los dormitorios, en cuyo interior domina la madera.


La casa mantiene una fuerte vinculación con el exterior (área verde y montaña) y todos los espacios entre los contenedores son una especie de ausencia material, únicamente se evidencian los imperceptibles marcos metálicos con el vidrio.


Se diseñaron tres sistemas mecánicos para transformar el uso en los espacios, un ascensor manual para subir al segundo piso, unas persianas manipulables colocadas en los dormitorios y un piso flexible en el baño master que se pliega para visibilizar y ocupar una bañera.  Todas estas soluciones son como un juego que permiten al usuario ser partícipe de una arquitectura pensada para ellos.

50 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The memory The projects in which we get involved come as an answer to the understanding of all parties and to the singularities of each particular environment. Our intention is not to look for predetermined solutions, so the ideas for this house are born from wishes, experiences and the clients’ ways of living. When the owner was a little kid, he wanted to decipher the mechanisms of old clocks. His passion for mechanics drove him into motorbikes and Land Rover cars. He was interested in...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 50 users