TENOHA MILANO

Milan / Italy / 2018

150
150 Love 11,234 Visits Published

The project involves the complete interior renovation in a former industrial building from 1931, previously a wallpaper laboratory.


The building is located in via Vigevano in Milan, on the border with the Navigli area, one of the more lively district in the city with a dense network of shops, laboratories but above all kinds of restaurants, bars and pubs which make this area one of the favorite destinations of the city nightlife. The building stands out in the urban context for the geometric language of its architecture, with rationalist references, connected with the once carried out activities. The assignment of the project came from Tenoha, a Japanese company that deals with creating multi-service spaces for typical catering, for the trade of home accessories and foods of Japanese cuisine. The unit includes a space facing the street, that will be enhanced by large windows and intended for retail, and an interior space that will house a restaurant, a multipurpose area and a place for events. The central courtyard will become the core around which the various functions will gravitate. On the one hand, the project respects the industrial soul of the place, keeping wide open spaces, shed roofs and exposed systems, on the other hand, the use of simple finishing materials and the articulation in thematic areas generates a succession of spaces that concretize the Tenoha brief, creating a new concept for Milan which brings together Japanese style catering and shopping.

Performance
Concept
Architectural Project and Interior Design
Site Supervision
Artistic Supervision


Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Andrea Dalpasso (Project Leader)
Alexia Caccavella, Alice Cuteri, Marinella Ferrari, Giacomo Geroldi, Andrea Manfredini, Mario Frusca (Rendering)


Consultants
M&E Consultants
Tekser, Milano
 
Lighting Designer
In-visible Lab (Silvia Perego)


Procedures for commercial authorizations
Prassicoop, Milano


Security Coordination
Architre, Milano


Project and Procedures for Fire safety
Studio Zaccarelli, Milano


General Contractor
Merotto Milani, Dosson di Casier (TV)
Civil works: Edil Service di Defendi Giuseppe – Cortenuova (BG)
                      Electrical works: Daimel - Zero Branco (TV)


Mechanical works: Angelo Saran & C. s.n.c. Ponzano V.to (TV)


Structures Project: Eng. Nicola Bernardi


Photo
Andrea Martiradonna

150 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The project involves the complete interior renovation in a former industrial building from 1931, previously a wallpaper laboratory. The building is located in via Vigevano in Milan, on the border with the Navigli area, one of the more lively district in the city with a dense network of shops, laboratories but above all kinds of restaurants, bars and pubs which make this area one of the favorite destinations of the city nightlife. The building stands out in the urban context for the geometric...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Client SAYU Milano S.r.l.
    • Status Completed works
    • Type Restaurants / Interior Design
    Lovers 150 users