Oxford Street

Melbourne / Australia / 2018

20
20 Love 2,073 Visits Published

The clients’ requested a dark kitchen which would also throw hints to the industrial aesthetic of the iconic Collingwood Foy & Gibson building in which it is located. The original design did not utilise the vast space, resulting in areas that the clients could not properly use. By extending the footprint of the kitchen to the window with a return we have been able to more than double the original storage. The steel island bench top was manufactured and folded in Hobart by Cordwell Lane builders. All joinery was manufactured by Mark Gauci at Complete Interior Design who custom-made the round pull-function for this project. By sticking the monochrome palette we were able to layer multiple textures resulting in a reasonably minimal outcome. We wanted to create a functional space while working with the restrictions of existing obscure angles. Our play on the linear motif from the bluestone Turkish tiles and security glass under the island to the contrasting plywood shadow line under the bench top has assisted in detracting the focus from the angle of the first floor mezzanine which posed a challenge when working with the kitchen below.
We also extended the interior footprint of the apartment by moving the original external doors to the side and tiling what was an extension of the courtyard, creating a sunroom.
A focus on durability and easy maintenance lead us to discover a new bench top nanotech material, Fenix NTM, which is anti-fingerprint and resistant to dry heat, scratches and abrasions. As well as being extremely matt and low light reflective, any scratches that do appear on the surface can be healed thermally.


Key products used:
Bench tops: Fenix NTM from Nover. Mild steel folded island bench manufactured by Cordwell Lane, Hobart
Splashback: Turkish bluestone mosaic tiles, ages brass panel from Australian Metals.
Sofa, armchairs and coffee table: Angelucci in Fitzroy.
Barstools: Meizai.

20 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The clients’ requested a dark kitchen which would also throw hints to the industrial aesthetic of the iconic Collingwood Foy & Gibson building in which it is located. The original design did not utilise the vast space, resulting in areas that the clients could not properly use. By extending the footprint of the kitchen to the window with a return we have been able to more than double the original storage. The steel island bench top was manufactured and folded in Hobart by Cordwell...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 20 users