Fife Maggie Centre

Kirkcaldy / United Kingdom / 2006

16
16 Love 12,060 Visits Published
The Maggie’s Centre Fife is within the grounds of Victoria Hospital in Kirkcaldy. Providing a resource and counselling centre for people with cancer, Maggie’s Fife is domestic in scale but unique in execution. Context Maggie’s Centre Fife is located on the edge of a hollow adjacent to the hospital. The hollow has a dramatic topography, which in combination with the natural foliage and trees creates a very distinctive protected environment in stark contrast to the other facilities of Victoria Hospital. As a single storey construction, Maggie’s Fife is a continuation of the existing tree-line that surrounds this natural hollow. The centre has been designed as a transition between the two different types of spaces - the natural landscape and the hospital. By using various study models, Zaha Hadid Architects explored how an edge to the hollow could be developed which transforms itself into a building envelope - becoming a gateway to the natural landscape. Volume & Landscape Externally the form of the Centre derives from a folding surface and a connecting ground slab. The folding surface articulates a directional emphasis of moving the visitor into a different space from the rest of the hospital grounds. By cladding the visible roof and two opposing walls with the same material and making the remaining elevations a mix of translucent and clear glass, the directional nature of this form is reinforced. Large overhangs of the roof are used to extend the building into the landscape on both sides. These overhangs protect the entrance doors on the north side whilst on the south side they provide solar shading to the glass elevation and partially cover the terrace. [IT] La struttura sorge sul bordo di un avvallamento nel terreno adiacente il Victoria Hospital. La particolare topografia della depressione del terreno, insieme al verde naturale attorno, crea un contesto distintivo in forte contrasto con le altre strutture dello stesso complesso ospedaliero. Sviluppandosi su un unico livello, il Maggie Centre firmato dalla Hadid consiste in una sorta di prolungamento della linea verde segnata dagli alberi che circondano l’avvallamento del sito. “Gli architetti dello studio Zaha Hadid – si legge nella descrizione del progetto – hanno sperimentato la modalità secondo la quale un avvallamento naturale si trasforma nell’involucro di un edificio diventando quindi accesso al paesaggio naturale attorno”. Osservando la struttura dall’esterno, la superficie appare come ripiegata e poi nuovamente appoggiata sul terreno. Rivestendo con lo stesso materiale la parte visibile del tetto e le due pareti opposte, e scegliendo come rivestimento degli spazi rimanenti un’alternanza di vetro chiaro e vetro traslucido, risulta rinforzato il carattere “direzionale” di una geometria che intende guidare i visitatori verso uno spazio diverso rispetto alle altre strutture del complesso. Il tetto sviluppa delle ampie sporgenze su entrambi i lati dell’edificio che in tal maniera si estende nel paesaggio attorno. Tali sporgenze fungono da protezione agli ingressi posti sulla facciata a nord, mentre forniscono zone ombrate a sud, coprendo parzialmente la terrazza. La struttura giace su un basamento in calcestruzzo che collega il centro al paesaggio circostante. A nord tale basamento delinea il parcheggio auto prima di salire di livello fino a raggiungere l’ingresso principale. Sul lato orientale prosegue invece fino a separare la struttura dal parcheggio alzando una parete che gradualmente divide lo spazio pubblico dell’ingresso da quello privato della terrazza. La facciata esposta a sud è realizzate con vetrate tutt’altezza con finestre e porte che danno accesso diretto alla terrazza. Lucernari dalla geometria triangolare sono sistemati sul tetto per una intensa illuminazione degli spazi interni ed una continuità nelle forme geometriche.
16 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Maggie’s Centre Fife is within the grounds of Victoria Hospital in Kirkcaldy. Providing a resource and counselling centre for people with cancer, Maggie’s Fife is domestic in scale but unique in execution. Context Maggie’s Centre Fife is located on the edge of a hollow adjacent to the hospital. The hollow has a dramatic topography, which in combination with the natural foliage and trees creates a very distinctive protected environment in stark contrast to the other facilities of...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 16 users