A modern historic home

Palermo / Italy / 2015

2
2 Love 1,358 Visits Published

An apartment entirely redesigned in a contemporary key inside a Belle Epoque building, among plane trees and Art Nouveau buildings. A challenging work by architects creates a revolutionary intervention. Formerly, a corridor leaded into the rooms; the entrance and the kitchen were in the darkest part of the house and two little rooms overlooked the avenue. It was necessary a radical renovation: the kitchen in the brightest side, a comfortable suite with vestibule, bedroom, walk-in closet and bathroom.  An outstanding side-board/boiserie in Makassar ebony wood creates a unique chromatic effect leading to the brightest area of the house. A multifaceted form leads from the entrance into a spacious living area and to the salon in one view. Inside, perfectly concealed, are the guest bathroom and the laundry room; the head elements are storage units. Functional spaces with sculptural lines. A kitchen with an island and cement resin finishings communicates with the dining and living rooms; in it, the pantry doors reproduce a still life by Giorgio Morandi.  A domotic system manages all the all the technological systems including the lighting design. Thermoformed washbasins in Corian DuPont and porcelain stoneware slabs are in the bathrooms. The result is a more functional and welcoming space which better fits the owners’ lifestyle. 


L'appartamento si trova a Palermo nel centro della città,  in un edificio storico degli anni ’30. Come in uso negli appartamenti di quell’epoca, un lungo e stretto corridoio distribuiva i vari ambienti, con un’eccessiva suddivisione delle stanze.  L’ingresso e la zona cucina si trovavano nella zona meno luminosa dell’abitazione.  La vista più interessante sulla via principale si trovava nella parte opposta rispetto all’ingresso,  ed era suddivisa in due piccole stanze tra di loro comunicanti. E’ stato quindi necessario attuare una radicale revisione dell’impianto distributivo originario, modificando l’accesso all’abitazione e realizzando la cucina nel lato più luminoso dell’appartamento.  L’elemento caratterizzante del progetto è costituito da un sistema mobile in  legno Makassar, realizzato su progetto degli architetti, che crea un unico effetto cromatico guidando il visitatore verso la zona più luminosa della casa, ritmando in maniera dinamica il percorso dall’ingresso all'ampia zona living.  Al suo interno, perfettamente mimetizzati, si trovano gli ingressi per il bagno ospiti e il locale lavanderia di servizio, mentre negli elementi di testata  si trovano i mobili contenitori. Comunica con la zona pranzo e il soggiorno una moderna  cucina  con una finitura in resina cementizia. Questo ambiente  è inoltre personalizzato da un originale mobile dispensa, progettato dagli architetti, nelle  cui ante è stata riprodotta  a pennello una natura morta di Giorgio Morandi. I materiali e la scelta dell’arredo seguono un misurato accordo cromatico, così come la progettazione illuminotecnica, capace di creare atmosfere mutevoli e ricche di fascino.  Gli ambienti dei bagni, sono stati progettati su disegno esclusivo dello Studio, con la realizzazione di lavabi termoformati in Corian DuPont.

2 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    An apartment entirely redesigned in a contemporary key inside a Belle Epoque building, among plane trees and Art Nouveau buildings. A challenging work by architects creates a revolutionary intervention. Formerly, a corridor leaded into the rooms; the entrance and the kitchen were in the darkest part of the house and two little rooms overlooked the avenue. It was necessary a radical renovation: the kitchen in the brightest side, a comfortable suite with vestibule, bedroom, walk-in closet and...

    Project details
    • Year 2015
    • Work started in 2014
    • Work finished in 2015
    • Main structure Mixed structure
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Custom Furniture / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users