Chateau Dufan Restaurant

Interior design Milan / Italy / 2017

16
16 Love 1,847 Visits Published

CHATEAU DUFAN Restaurant was realized in Milan at the beginning of Via Paolo Sarpi, Porta Volta area. The restaurant integrates and completes the neighbouring gelateria-cafè of the same name.
The project gives value to the double exposure of the location and the six windows characterising the facades. The new CHATEAU DUFAN Restaurant fronts onto the most iconic building in Porta Volta area, the headquarter of Giangiacomo Feltrinelli Foundation.


The purpose was to create a comfortable space with a modern feeling, in harmony with the design solutions already applied to gelateria-cafè interior, especially for the restaurant area next to the passage connecting the two public places.


Porcelain tiles inspired by natural stones have been chosen as flooring. The tone of grey is slightly darker than the gelateria-cafè floor, in order to mark the transition without create a break.
Nature is one of the keywords in Chateau Dufan philosophy. The selection of materials with natural appeal goes on with service furnitures and doors finished with natural oak, Brera and Feel chairs by Pedrali in dark oak and shelves made of cedar solid wood.
Tables are realized with Fenix NTM top and stainless steel base, brass finish.


The intrados of the windows have been decorated with stonware tiles by Ornamenta. The patterns, characterized by steps of color that simulate a manual filling, call to mind the concept of "made by hand". Craftmanship is one of the strong points of the restaurant that makes by itself noodles and dumplings in the show kitchen.


The lounge area is more sophisticated, here is the back wall with his strong character and materic surface to hold the stage. It's completely covered with large-dimension slabs of porcelain stoneware hand painted, realized by Target Group. Seating becomes even more comfortable, chairs are replaced by Nym armchair by Pedrali which reviews English traditional Windsor chairs with a contemporary style. A custom-made large table with Emperador Dark marble top dominates the area together with the eye-catching chandelier.


The space matches references to the past with Milan urban modernity as well as Chateau Dufan cuisine enhances traditional asian dishes with a contemporary taste.


Architectural project: Arch. Giuseppe Falvo


 


-------------------------------



A Milano in zona Porta Volta, all'inizio di via Paolo Sarpi, nasce CHATEAU DUFAN Restaurant che affianca e completa l'omonima gelateria-caffetteria ristrutturata nel 2011
Il progetto valorizza la duplice esposizione della location e la luce delle sei vetrine che caratterizzano le facciate. Il nuovo CHATEAU DUFAN Restaurant si affaccia sull'edificio più iconico di Porta Volta, l'opera in cemento a vista e vetro, nuova sede della Fondazione Giangiacomo Feltrinelli.


La richiesta era quella di dare vita a uno spazio dal feeling moderno ma al tempo stesso accogliente che si sposasse con le soluzioni di interior design adottate in precedenza per la gelateria-caffetteria, soprattutto per quanto riguarda l'area del ristorante più vicina al passaggio interno che mette ora in comunicazione i due locali.


Per il pavimento è stato scelto un gres effetto pietra di un tono leggermente più scuro rispetto a quello della gelateria per segnare il passaggio senza creare però una rottura completa.
L'utilizzo di materiali che rimandano alla natura, una delle parole chiave della filosofia di Chateau Dufan, continua nelle finiture in rovere naturale dei mobili di servizio e delle porte che danno accesso alle cucine, nel rovere scuro delle sedie Brera e Feel di Pedrali e nelle mensole in legno massello di cedro.
I tavoli sono invece realizzati con piano in Fenix NTM e base in finitura ottone.


Le imbotti delle vetrine sono state decorate con piastrelle in gres porcellanato smaltato di Ornamenta. I pattern che simulano un effetto di riempimento manuale di colore, richiamano il fatto a mano, l'artigianalità, uno dei punti di forza del ristorante che produce le tagliatelle per il ramen e i ravioli nel laboratorio a vista.


Più sofisticata l'area lounge, connotata dal forte carattere e dalla profondità materica della parete di fondo, completamente rivestita da lastre in gres di grande formato dipinte a mano realizzate da Target Group.
Qui le sedute si fanno ancor più confortevoli, le sedie lasciano il posto alle poltroncine Nym di Pedrali che rivisitano in chiave contemporanea le tradizionali sedute Windsor inglesi. Un grande tavolo realizzato su disegno con piano in marmo Emperador Dark domina la sala insieme allo scenografico lampadario.


Uno spazio che sposa riferimenti ad epoche passate con la modernità urbana milanese così come la cucina di Chateau Dufan reinterpreta in chiave contemporanea i piatti della tradizione asiatica.

16 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    CHATEAU DUFAN Restaurant was realized in Milan at the beginning of Via Paolo Sarpi, Porta Volta area. The restaurant integrates and completes the neighbouring gelateria-cafè of the same name.The project gives value to the double exposure of the location and the six windows characterising the facades. The new CHATEAU DUFAN Restaurant fronts onto the most iconic building in Porta Volta area, the headquarter of Giangiacomo Feltrinelli Foundation. The purpose was to create a comfortable...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 16 users