Casa Mach

Ingeniero Maschwitz / Argentina / 2016

44
44 Love 5,202 Visits Published

Mach House is a suburban permanent home located in a gated community in Maschwitz, in northern Greater Buenos Aires.


The curved streets layout defines the shape of the neighborhood’s lots and the one in which Mach House was built is a trapezoid with curved front and rear sides.


Located in the community’s border and in its highest area, the plot’s plain terrain was originally free of tree vegetation.


Having experienced what it feels like to spend some time in an exposed concrete summer house the Studio had built for his father, the commissioner requested a home for himself that shared its materiality and esthetic language.


The commission consisted in a minimum square footage house whose program of uses had to be organized in a single floor plan containing one en suite master bedroom, one secondary bedroom, a kitchen and a dining area in direct relationship with a living room that was also linked with a semi covered gallery, and a smaller living room that would function as a TV/cinema area. The commissioner also expressed his desire that the house should harbor an inner patio with plants and water.


A square floor plan with almost blind side walls was designed according to the Studio’s strategy, making the house turn inside, and open out towards the front and the rear, thus generating crossed views between the street and the back garden.


The house’s different areas were organized on a three-by-three orthogonal grid, whose central module housed the inner open space the client requested, with its reflecting pool, raw terrain and vegetation.


Sunlight enters this open module through the opening in the roof and the water surface within reflects the sunrays, producing different light effects throughout the day. These project into the house through the glazed windows and, together with the vegetation, bring a calm and intimate atmosphere to the inside.


All the framing was materialized in dark bronze anodized aluminum and is double glazed.


With the kitchen and the entrance laying on the south-eastern facade, and the bedrooms and the bathrooms laying on the north-western, the house’s side walls have small openings strategically located according to the particular needs of each area. In contrast, the front and the rear of the house open out through big glazed panes.


With the intention of generating enough privacy, a reflecting pool separates the house from the street and aquatic plants were set in front of the bedroom.


When open, the big glazed sliding panes of the rear link the indoor spaces with the semi covered deck that lies just outside. Thus, the opening allows this part of the house to expand into a generous space closely related to the green exterior. The semi covered areas in front of the transparent planes regulate both how much direct sunlight gets in and the thermal incidence.


Besides passive sun control provided by the house’s architecture itself, Split air conditioners and radiating floors heating systems were installed.


The rear of the house is endowed with long views of an exuberant grove. Facing the possibility that in time these views might be reduced by the neighborhood’s growth, a private green space with a reflecting swimming pool was designed.


The expressive substance of the exposed concrete, modeled by means of a wooden formwork, gives the house a more pure bearing. The sheltering sensation produced by the concrete’s stony essence and its monomaterialty, present on the floors, the roof and the building shell, reinforces the house’s ambiance and the way the light effects, the air, and the smells are perceived.


Location: Maschwitz, Buenos Aires


Architect: Luciano Kruk


Project manager: Arch. Belen Ferrand


Collaborator: Arch. Josefina Perez Silva – Arch. Andrés Conde Blanco – Alice Salamone – Isabelle Ducrest – Denise Andreoli – Darío Cecilian


Text editing: Arch. Mariana Piqué


Photos: Daniela Mac Adden


Land area: 865m2


Built area: 142m2


Construction year: 2016


[ES] 


Casa Mach es una casa suburbana de vivienda permanente situada en un barrio cerrado de Maschwitz, zona norte del Gran Buenos Aires.


El masterplan del barrio, configurado por calles curvas, define la silueta de sus lotes. En este caso, se trata de una planta trapezoidal con frente y contrafrente curvos.


El lote se halla ubicado sobre el perímetro del barrio, en la zona topográficamente más alta. Su superficie es plana y originariamente se encontraba desprovisto de forestación arbórea.


El comitente, que había tenido la experiencia de habitar una casa de veraneo de hormigón visto que el Estudio había construido para su padre, nos encomendó, para él mismo, una vivienda que emplease la misma materialidad y lenguaje estético.


El encargo consistió en una casa de metraje mínimo cuyo programa debía desarrollarse en una sola planta compuesta por: dos dormitorios (de los cuales el principal debía contar con un baño en suite), un área social compuesta por una cocina-comedor en relación directa con un estar vinculada a una galería semicubierta y otro espacio de estar, de menores dimensiones, para ser vivido como área para cine/TV. El comitente manifestó el deseo de que la casa albergara un patio interior con presencia de verde y de agua.


La estrategia consistió en el armado de una planta cuadrangular cerrada en sus laterales por muros prácticamente ciegos, replegando la vivienda hacia su interior y abriéndola hacia sus otros dos lados, transparentes (frente y contrafrente), generando, así, una vista cruzada calle-jardín exterior.


Los distintos espacios de uso de la vivienda se organizaron sobre una grilla ortogonal de tres por tres módulos, en cuyo módulo central se dispuso el espacio descubierto requerido por el cliente, el cual se compuso por un espejo de agua, terreno natural y vegetación.


El vano generado en la cubierta permite el ingreso de luz solar que, al reflejarse sobre la superficie del agua produce, a lo largo del día, distintos efectos lumínicos. A través del cerramiento acristalado de este ambiente exterior, estos efectos se proyectan en el interior de la casa y le transfieren, junto con las plantas, una atmósfera de calma intimidad. Este módulo descubierto funciona en la planta como organizador espacial, alrededor del cual se dispusieron el resto de los ambientes interiores, los cuáles se vinculan de manera franca con el paisaje exterior.


Todas las carpinterías se materializaron en aluminio anodizado color bronce oscuro y doble vidriado.


Las fachadas laterales de la casa —en las que se apoyan, al sudeste, la cocina y el acceso, y, al noroeste, los dormitorios y los baños— están constituidas por paramentos con reducidos aventanamientos ubicados estratégicamente de acuerdo a las necesidades particulares de cada local. Por otro lado, el frente y el contrafrente se abren mediante grandes planos vidriados.


Al frente se dispuso un espejo de agua que oficia de fuelle entre la calle y la vivienda. Esta intención de generar privacidad fue reforzada mediante la incorporación de plantas acuáticas frente al dormitorio.


El cerramiento posterior se materializó por medio de grandes planos vidriados corredizos que, al abrirse, unifican los espacios interiores con el deck contiguo semicubierto; de este modo, la apertura permite ampliar este sector de la vivienda a un gran espacio en estrecha comunicación con el verde exterior. La presencia de semicubiertos antepuestos a estos planos transparentes se encarga de regular el ingreso de luz natural directa y su incidencia térmica.


Además del control solar pasivo provisto por la propia arquitectura, la vivienda cuenta con sistemas de refrigeración de aire tipo Split y de calefacción por piso radiante.


El contrafrente goza de largas vistas hacia una boscosa arboleda. Ante la contingencia de que con el transcurso del tiempo el barrio se vaya consolidando y estas vistas puedan verse reducidas, se diseñó un espacio verde privado en el que se proyectó un espejo de agua y una piscina.


La sustancia expresiva del hormigón visto moldeado con encofrado de tablas de madera le otorga a la casa una presencia de carácter despojado. Su esencialidad pétrea y su condición de monomaterial —presente en pisos, cubierta y cerramiento— generan una sensación de espacio-cobijo que potencia la percepción de los efectos de la luz, el aire y los aromas  presentes en su ambiente.

44 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Mach House is a suburban permanent home located in a gated community in Maschwitz, in northern Greater Buenos Aires. The curved streets layout defines the shape of the neighborhood’s lots and the one in which Mach House was built is a trapezoid with curved front and rear sides. Located in the community’s border and in its highest area, the plot’s plain terrain was originally free of tree vegetation. Having experienced what it feels like to spend some time in an exposed...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 44 users