FG75 Studios

Porto / Portugal / 2017

23
23 Love 1,833 Visits Published

This project is about the rehabilitation of a building with original construction dated from the end of the 19th century, with 4 floors and inserted in a plot with 176.80sqm.


In a two-family genesis building it was intended to install a multifamily program consisting of 6 studios and respective storage in the basement.


The building, kept in its structural and functional skeleton, has in the original staircase a prominent element. From the entry floor to the ground floor was created a new ladder to replace an inoperable one.


Due to the asymmetrical positioning of the original staircase, which was intended to be maintained, the remaining spaces of the interior demolitions, all of them different, led to solutions of apartments all of them equally distinct but with common standards. Thus, in the apartments with higher ceilings one was introduced a mezzanine leaning on an open space; in others an "island" solution was tried which divides social and private area of ​​the apartment without enclosing the spaces allowing the desired spatial and luminous fluidity. The apartments on the ground floor and the upper floor have characteristics that make them equally different, as far as the organization of space is concerned.


The amount of materials, colors and textures was purposely reduced, in the case of relatively small spaces, the objective was to maximize the luminosity and simplicity of spaces, so that they will be ready to receive the objects and "things" of future users.

23 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This project is about the rehabilitation of a building with original construction dated from the end of the 19th century, with 4 floors and inserted in a plot with 176.80sqm. In a two-family genesis building it was intended to install a multifamily program consisting of 6 studios and respective storage in the basement. The building, kept in its structural and functional skeleton, has in the original staircase a prominent element. From the entry floor to the ground floor was created a new...

    Project details
    • Year 2017
    • Work started in 2015
    • Work finished in 2017
    • Main structure Wood
    • Client Private Investors
    • Contractor Paulo Bessa, Lda.
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Restoration of façades / Structural Consolidation / Refurbishment of apartments / Building Recovery and Renewal
    • Websitehttp://http://www.a2office.net/2017/03/estudios-fg75_14.html
    Archilovers On Instagram
    Lovers 23 users