Nevis Residential

Playing with the scale Alicante / Spain / 2017

5
5 Love 1,192 Visits Published

The Nevis Residential, situated in a residential area of Moraira, suggests the possibility of extrapolating the concept of secluded family housing to a residential area of semi-detached houses.


With the given proposal it becomes possible to provide a solution to two game determinants; on the one hand, to reformulate the concept of the typical urbanization of the Mediterranean coast, and on the other to study the types of grouped dwellings, offering innovative solutions.


The plot has a very marked scenery that offers distant views of the sea. The urbanization is developed in different heights to suit the topography, using the traditional system of masonry wall, recovering the custom of widespread terracing in the area.


The residential is composed of 6 semi-detached houses that share access and common areas, with facility room, waste and storage space. The access road to the houses is lower than the level of the houses, and connected to the street. The parking spaces are attached to the access road, making all of the plots’ free space favorable for the garden.


The project reviews the concept of grouping of dwellings, and valuing all the established premises that accompany these housing models. It also questions the type of the semi-detached house and treats each one of the houses as a single universe. We studied the spatial relationship with its immediate environment, both private and common, opening themselves to distant views to the sea.


The primary objective has been to transform the existing space .It is a space that in these types of typologies tends to be conditioned, wasted in many cases, as an integrated component in the housing, which by adjusting it, it can be extended over to the garden and pool through the use of porches.


Each housing is formed by two longitudinal prisms that slide against each other in order to obtain a different visual of the garden and a greater surface area of opening to the outside. Looking for the uniqueness of each property and for each pair, it produces the breaking of symmetries and flat levels. The structure is very dynamic and the concept of semi- detached houses is diluted.


The differentiation in the volumes marks the separation between the sleeping and facility areas and the more common areas, such as the living room or the porches. The housing is developed on two levels, creating a double-height in the lounge and dining area which has as a background scenery of the pool and garden area.

5 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Nevis Residential, situated in a residential area of Moraira, suggests the possibility of extrapolating the concept of secluded family housing to a residential area of semi-detached houses. With the given proposal it becomes possible to provide a solution to two game determinants; on the one hand, to reformulate the concept of the typical urbanization of the Mediterranean coast, and on the other to study the types of grouped dwellings, offering innovative solutions. The plot has a very...

    Project details
    • Year 2017
    • Contractor Nuam
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users