Maison a Colombages

Saint-Maur-des-Fossés / France / 2015

109
109 Love 12,271 Visits Published

ENG - For the interior reform of this “Maison à Colombages” from the late 19th century, we selected the remarkable elements of the house so that the intervention can be adapted to them following the unity of the whole house to improve its functionality.


On the ground floor we removed part of the existing partition so we could connect the main living areas such as the living room, the dining room and the kitchen, achieving a concatenation of spaces until the garden. We also improve the functionality of the entry with the addition of a new built-in furniture that stores a wardrobe and a bathroom while separating the entrance from the kitchen.


On the first floor we followed the same criteria, identifying the characteristic elements that went overlooked over the past amendments, such as the magnificent existing alcoves, restoring their clarity and characteristic features. These two bedrooms will be renewed setting a contemporary renovation as well as improving its clearness and functionality. 


In the main bedroom, we re-placed the alcove next to the bathing area that incorporates the shower and the bath in a volume made of marble. As for the children’s bedroom, the alcove follows the same symmetry of the original room, reaching the same definition on both bedrooms.


The renovation succeeded in revaluing the qualities of the original distribution, applying coherency as a whole and improving its clarity and functionality, as well as permitting flexibility and visual relationships between the spaces.


 


Team: Júlia Esteve Serra and Laura Rodrigo Olivé (architects); Execo/ BGB Architecture - Nicolas Bouche (agent)


 


 


ESP - 


Per a la reforma interior d’aquesta “ Maison a Colombages ” de finals del segle XIX, hem seleccionat i destacat aquells elements remarcables, aplicant la seva lògica a les noves intervencions per aconseguir donar més unitat al conjunt i millorar-ne la seva funcionalitat.


En la planta baixa s’obra una gran obertura que completa la comunicació visual entre els dos espais principals, incorporant la cuina a aquesta lògica d’encadenament visual d’espais que es prolonga fins al jardí.  També es consolida la funcionalitat de l’entrada afegint-hi un espai d’emmagatzematge i un lavabo que, a la vegada, queda integrat en un volum funcional que separa l’entrada de la cuina. A la planta primera s’identifiquen els elements més aracterístics i apliquem la seva lògica en la resta d’espais que havien perdut la seva configuració a causa de les successives reformes. S’observa que existien dues fantàstiques alcoves que donaven claredat i caràcter al conjunt de l’habitació. La intervenció principal consisteix en redefinir dues noves alcoves que assoleixin les mateixes virtuts i que, a la vegada, millorin la funcionalitat del conjunt. En la zona de l’habitació principal, la nova alcova estarà situada en la zona de sala de bany, i incorporarà la dutxa i la banyera que es definirà com un conjunt tot ell revestit de marbre. En la zona de les habitacions dels fills, la nova alcova es disposarà de manera simètrica a l’original de l’habitació oposada, aconseguint igualar les dues habitacions amb la mateixa definició.


S’aconsegueix revalorar les qualitats de la distribució original, aplicant-les a la nova intervenció, aconseguint un resultat coherent, que clarifica els espais i en millora la funcionalitat, garantint una gran flexibilitat de circulacions i interessants relacions visuals dels espais.
Col·laboradors
Júlia Esteve i Laura Rodrigo (arquitectes). Execo / BGB architecture – Nicolas Bouche (gestió d’obra). Constructor: Sarl Simoes (paleteria), Guarda egm (electricitat), Couvertermic (fontaneria), Fusteria Guixeras (fusteria).

109 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    ENG - For the interior reform of this “Maison à Colombages” from the late 19th century, we selected the remarkable elements of the house so that the intervention can be adapted to them following the unity of the whole house to improve its functionality. On the ground floor we removed part of the existing partition so we could connect the main living areas such as the living room, the dining room and the kitchen, achieving a concatenation of spaces until the garden. We also...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 109 users