Olguín House

Tlajomulco de Zúñiga / Mexico / 2010

20
20 Love 1,916 Visits Published

On the first appointment I had with the client, we talked about the most substantial things about the project, the usual; number of bedrooms, bathrooms, and how the spaces were going to be vinculated.
The client also brought some magazines, so I could understand her ideas by seeing photos of projects and details that had caught her eye. At the end, I had the opportunity to perceive what was on her mind, and as a starting point we knew, that the house had to break with the scheme the neighboring houses had already delimitated.
 
 Once I started with the first diagrams, I understood that giving the client the big and ostentatious house she wanted inside a 135 sqm plot was going to be very difficult. With that said I knew I had to play with the space in a way that the perception could comprise the most of it, that’s why I opted for a stepped plan, so I could avoid other houses to overshadow this one in terms of size.
 
In a traditional Gated community in Jalisco, where slopped roofs, tiles and pastel colors are a must. We saw ourselves limited, in terms of maintaining the purity we wanted at the beginning. We had to explore a bunch of options for the slopped roofs and their finials, since we had to maintain the image of a traditional Mexican household. At the end, this elements were treated in such a way that they were only apparent to the visitors, with the intention of making them feel familiar with the house through this traditional elements. Once we achieved that we could start balancing them by gradually mutating into more enigmatic  and simpler forms to the viewer.
 
 By using a stepped plan, I found out that we could obtain a variety of gardens. that discovery, led me to decide the house was going to turn over itself, by being acclimated with semi interior gardens, so finally, the project ended gravitating around a White brick screen wall, that manages to define the private space from public space, but not completely thanks to a slim groove that gives a glimpse of the life inside the screen wall.
 
To enhance the household presence, the living room was designed with a double height, in which the parapets where ended at a high level to trick the common viewer. On the living rooms visual auction, the roof detaches from the wall, letting the light in, and without a notice it melts in with the pergola that starts opening gradually  as the double height increases, and mixes in with the purple color of the roof, that with the help of the entering light looks as if it was slightly slopped . And simultaneously it functions as screen for the double height that in the nights gets light on to the outside through a small and slender window that lets the purples poke out. And with an unexpected result, the house arises from the night through indirect lighting, letting the sparkles of light hit the plants and then bounce into the white walls, starting a process of metamorphosis that lets the house stand out its presence, by creating a scenographic image of the house that gets accentuated by a colorful background, that hides in into the night.
 
[ES]
En la primera cita que tuve con la cliente, platicamos acerca de lo sustancial que debía tener el proyecto, lo usual; el número de recámaras, baños y vinculaciones de los espacios. Hojeamos revistas que traía consigo, vimos fotografías de detalles que le llamaron la atención. En fin, tuve la oportunidad de percibir lo que había detrás de sus ideas, y como punto de partida, marcamos que la casa tenía que romper con el esquema de las viviendas vecinas.


Y al comenzar con los primeros diagramas, entendí que en 135m2 iba a ser complicado darle al cliente una casa ostentosa en cuanto a al tamaño. Opte por jugar con la percepción del espacio con un sistema de planta “escalonada” para abarcar lo más posible del terreno, y así evitar que la casa quedara opacada por las viviendas vecinas en razón a su tamaño.


En un fraccionamiento tradicional de Jalisco. En donde los techos inclinados, las tejas, y los colores pasteles son un requerimiento obligatorio. Nos vimos limitados en mantener la pureza de las formas que inicialmente queríamos mantener. Después de explorar muchas opciones de inclinación con los techos, y los remates de estos mismos; ya que también estos deberían mantener la imagen de la casa tradicional mexicana. Al final, se trató de manejar estos elementos de una manera que fueran aparentes para el visitante, hacerlo sentir familiarizado con la casa a través de esos elementos tradicionales, pero en un punto ,la casa se va equilibrando mientras la vas recorriendo, y va mutando en esas formas limpias y enigmáticas a la vista del observador.


Al escalonar la planta, me di cuenta que se podían obtener jardines agradables, así que esta decisión nos llevó a otra, la de hacer que la casa volteara hacia sI misma y ambientarla con estos jardines semi interiores. Todo el proyecto gira alrededor de un muro pantalla de ladrillo aparente pintado de blanco, que logra definir el espacio privado del espacio del visitante, pero sin privarlo de echar una pequeña mirada a esos jardines.


Para aumentar la presencia de la casa, se diseñó la sala a doble altura, en la que los pretiles se dejaron altos para engañar a la percepción del observador común. En el remate de la sala, el techo se despega de los muros, permitiendo que la luz entre cálidamente y sin impresionar y se funde con un pergolado que se va abriendo conforme crece la doble altura, confundiéndose y mezclándose con el color morado del techo, que a través de la luz pareciese que el techo se inclinara un poco. Y al mismo tiempo, funciona de pantalla para la doble altura, que por las noches se enciende, y desde afuera se ilumina a través de la pequeña y esbelta ventana que deja asomar los colores morados incandescentes de ese techo.


Y con un resultado un tanto inesperado, la casa surge de la noche con una iluminación indirecta, los destellos de la luz chocando contra las plantas, rebotan en los muros blancos, y comienza una metamorfosis de la casa que consigue resaltar su presencia de su entorno, y crear una imagen casi escenográfica de la casa puesta sobre un fondo de colores que se ocultan en la noche.

20 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    On the first appointment I had with the client, we talked about the most substantial things about the project, the usual; number of bedrooms, bathrooms, and how the spaces were going to be vinculated. The client also brought some magazines, so I could understand her ideas by seeing photos of projects and details that had caught her eye. At the end, I had the opportunity to perceive what was on her mind, and as a starting point we knew, that the house had to break with the scheme the neighboring...

    Project details
    • Year 2010
    • Work finished in 2010
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 20 users