Cascais P272

Lisbon / Portugal / 2016

85
85 Love 12,973 Visits Published

The restoration of this pre-existing home aimed to create architectural harmony and open up its interior and connecting spaces. Full advantage was taken of natural light and the relationship between different spaces by giving them new uses and maximizing the potential of the surrounding garden.


Previously, the main entrance area was semi-circular with a roof that sloped towards the main living room. The space was surrounded by a semi-circular pergola of round pillars, none of which were related in any way to the concept of the new project. The main entrance is now marked on the outside by a large refection pool, (which mirrors the form of the bedrooms), and highlights the new façade rendering (grooved slate), in this area. Inside, the entrance hall has been transformed into a large, double-height, open space; its ceiling lifted and windows inserted all around the edge, flooding the atrium with natural light.


At the intersection between the two perpendicular sections of the house (living rooms and bedrooms) there was previously an office/library (set over 2 floors) – this was demolished due to its awkward configuration. Most of the windows in the southern and western facing façades had to be resized and light wells created in the main sitting room, winter garden and bathrooms. 


The area of all the rooms - both bedrooms and communal living rooms - was increased and private areas separated from guest areas. The communal areas are now contained within one large open space, divided by split-levels, the fireplace and the winter garden. This opening up of space created new visual connections and strengthened links between the indoor and outdoor living areas, all compartments enjoying direct access to the garden. Along the southern side of the house was built a large covering, with a partially open ceiling, which functions as an extension to the interior spaces (living room, dining room, TV room), and provides a huge exterior sitting area.


The various outdoor spaces have different ambiances and varying levels of privacy depending on the rooms that surround them. For uniformity, the swimming pool has the same proportions as the living rooms and outside roof covering, and extends right up to the main bedroom, emphasizing its position of importance.


 


Reformulação de uma moradia existente potencializando a uniformização da linguagem arquitetónica e a franca abertura dos espaços interiores e suas interligações. Otimizou-se ao máximo a exposição solar e a relação entre os compartimentos, com novos usos, e o jardim envolvente.


A zona de entrada principal tinha uma configuração semicircular e uma cobertura inclinada, para a zona de entrada da sala principal. Este espaço era também pontuado por uma pérgula semicircular, com pilares circulares, que lhe conferia uma linguagem completamente diferente da proposta. O exterior do acesso principal é agora marcado por um grande espelho de água (que acompanha o volume do acesso aos quartos) dando destaque ao novo revestimento da fachada nesta zona (pedra ardósia estriada). A entrada principal é agora um grande espaço com duplo pé-direito, totalmente aberto, bem iluminado por um vão superior em toda a periferia, soltando a cobertura deste grande átrio de chegada.


Na interseção entre os dois volumes perpendiculares (sala e quartos) existia um escritório/biblioteca (volume com 2 pisos) com uma configuração algo peculiar e desajustada, que foi demolida. Houve necessidade de redimensionar a maior parte dos vãos das fachadas, voltadas a Sul e a Ponte. Foram feitas várias iluminações zenitais no corredor, na sala principal, no jardim de inverno e nas casas de banho.


Aumentou-se a amplitude de todos os espaços sociais e quartos, dividindo os por zonas privadas e de convidados. Os espaços sociais funcionam agora como um só, separados apenas por desníveis, lareira e jardim de inverno. A abertura dos espaços permitiu criar novos enfiamentos visuais e criar ligações entre os espaços de estar interiores e exteriores, todos os compartimentos têm relação direta com o jardim. Foi criada uma cobertura exterior (parcialmente rasgada) a Sul que confere ao espaço exterior das salas (sala principal, sala de jantar, sala de televisão) uma enorme sala exterior, funcionando como um agregador de todos estes espaços sociais.


Os vários espaços de estar exteriores têm diferentes ambientes, que variam conforme os níveis de privacidade e de acordo com os compartimentos que os enquadram. A piscina acompanha a largura das salas e da cobertura exterior, e estende-se até ao volume do Quarto principal, enfatizando a sua localização.

85 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The restoration of this pre-existing home aimed to create architectural harmony and open up its interior and connecting spaces. Full advantage was taken of natural light and the relationship between different spaces by giving them new uses and maximizing the potential of the surrounding garden. Previously, the main entrance area was semi-circular with a roof that sloped towards the main living room. The space was surrounded by a semi-circular pergola of round pillars, none of which were...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 85 users