Hotel-de-Ville Residence

Montreal / Canada / 2015

21
21 Love 2,749 Visits Published

A large rooted tree sets the ground for an expansion project to a centennial home.


A low-impact intervention


Located in the Plateau Mont-Royal, a centennial home welcomes a family who wish to breathe new life into their space and establish a new dialogue with its surrounding environment. With a vision to respect the home’s original character and preserve the large poplar rooted in the backyard, Microclimat designed a low-impact intervention for an addition that would occupy a small portion of the garden. This new space would blossom from the home through two new large openings in the existing brick wall.


The expanded architecture—an intermediate area between the yard and the living quarters—offers a newfound flow of space and light in the home without compromising intimacy. Through the fluid transition resides a sharp contrast between the modern addition and the home’s original design from 1885, one that is further accentuated by the addition of a light steel staircase that serves as a filter between the interior and exterior spaces.


This staircase connects the spaces and allows a complete reorganization of the home’s original interior design, all while representing the verticality of the tree, thus reinforcing the relationship between the home and its roots. Two sunrooms located near the new wooden windows of the refurbished space offer a comfortable reading space near the yard, providing the family with the opportunity to enjoy the surrounding environment year round.


A cantilevered mezzanine


Perched on the peak of the new space, the mezzanine is home to the master bedroom, with direct access to a new rooftop terrace. This mezzanine is cantilevered on both sides of the home and yard, floating quite literally over the neighbouring homes and minimizing the modifications made to the original structure.


The Hôtel-de-Ville residence shows the potential of considered architectural interventions to rethink the purpose of a space by establishing a new connection to its surroundings, in this case the shared roots between a centennial home and a poplar tree.

21 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    A large rooted tree sets the ground for an expansion project to a centennial home. A low-impact intervention Located in the Plateau Mont-Royal, a centennial home welcomes a family who wish to breathe new life into their space and establish a new dialogue with its surrounding environment. With a vision to respect the home’s original character and preserve the large poplar rooted in the backyard, Microclimat designed a low-impact intervention for an addition that would occupy a small...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 21 users