chalet, val d’hérens

Hérémence / Switzerland / 2015

50
50 Love 3,972 Visits Published

Located in the val d’hérens, the new building, facing due south, enjoys an open view on the valley. The sloping plot offers a natural plateau at its top. Consequently, the building sets up on this flat area, avoiding major land modifications.
The volume is opening out in facets turning towards the major points of view: the village northwest, the valley and the alps south and east. This facade modelling can be read in the inner spaces, which are facing every direction. On the ground floor, the daily rooms are centring around a circulation concrete core leading to the 4 levels and integrating the bathrooms. The slabs are cut around this core, generating visual relations between the floors.


The concrete structure is covered with wood cladding on the upper levels, in reference to the typical barns of the village. The concrete base on the ground floor is distorting to form a large terrace, covered with the superior level overhang.
Inside the chalet, the wood on the walls and the woodworks lead to a warm atmosphere, contrasting with the concrete of the central core.


[FR]
situé dans le val d’hérens, la nouvelle construction orientée plein sud profite d’une vue dégagée sur la vallée. la parcelle en pente présente un plateau naturel en son sommet, le bâtiment s’implante sur ce plat évitant ainsi des modifications de terrain trop importantes.
le volume se déploie en facettes pour capturer les meilleures points de vue : le village au nord et à l’ouest, la vallée et les alpes au sud et à l’est. ce modelage des façades se lit dans les espaces intérieurs qui s’orientent dans toutes les directions. au rez, les espaces de jour s’articulent autour d’un noyau de circulation en béton qui distribue les 4 niveaux et intègre les salles d’eau. les dalles sont découpées autour de cet élément, générant ainsi des relations visuelles entre les étages.
la construction en béton est recouverte d’un bardage en bois sur les niveaux supérieurs, en référence aux granges typiques du village. le socle en béton du rez de chaussée se déforme en une terrasse généreuse abritée par le porte-à-faux de la dalle du niveau supérieur.
à l’intérieur, le bois des parois et menuiseries apporte une ambiance chaleureuse et contraste avec le béton apparent de l’élément central.

[DE]
der neubau befindet sich in des val d’hérens, bietet eine südausrichtung und talseits einen freien ausblick. das hang-grundstück verfügt an seinem höchsten punkt über ein natürliches plateau, auf dem das gebäude errichtet wird, um grosse gelände-modifizierungen zu vermeiden.
das volumen ist facetten-artig, um so die besten ausblicke einzufangen: das dorf im westen, das tal und die alpen im süden und osten. diese modellierung der fassaden zeichnet sich in den innenräumen ab, die sich in alle richtungen öffnen. im erdgeschoss orientiert sich der wohn-bereich um einen zentralen erschliessungs-kern herum, der die vier geschosse miteinander verknüpft und die nassräume beinhaltet. die decken werden um diesen kern herum zerschnitten, um blickbeziehungen zwischen den geschossen zu ermöglichen.
die konstruktion wird in den obergeschossen mit einer holzlattung verkleidet, die an die für das dorf typischen scheunen erinnert. der beton-sockel im erdgeschoss verformt sich und bildet so eine grosszügige terasse, die von der darüberliegenden auskragung der obergeschosse überdeckt wird.
im innenraum sorgt das holz der wand-verkleidungen und der schreinerarbeiten für eine behagliche stimmung und kontrastiert den beton des zentralen elements.

50 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located in the val d’hérens, the new building, facing due south, enjoys an open view on the valley. The sloping plot offers a natural plateau at its top. Consequently, the building sets up on this flat area, avoiding major land modifications.The volume is opening out in facets turning towards the major points of view: the village northwest, the valley and the alps south and east. This facade modelling can be read in the inner spaces, which are facing every direction. On the ground...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Chalets, Mountains houses
    Archilovers On Instagram
    Lovers 50 users